Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zarábajú na ľudskom nešťastí: Obyvatelia naleteli falošným statikom
Zdielať na

Zarábajú na ľudskom nešťastí: Obyvatelia naleteli falošným statikom

HORNÝ ZEMPLÍN / Je to bezcitný hyenizmus! Tak reagujú ľudia na severovýchode Slovenska, ktorých postihlo zemetrasenie. Viacerí z nich totiž naleteli podvodníkom, ktorí sa vydávali za falošných statikov. Zaplatili im za bezvýznamný zdrap papiera, ktorý ich navyše môže ohroziť na živote, ak by sa ním riadili.

V 24 obciach na severovýchode Slovenska zemetrasenie dovedna poškodilo 500 domov. Statici už rozhodli o tom, že 16 z nich musí ísť k zemi. Bezprostredne po katastrofe mnohí nevedeli či je bezpečné vrátiť sa domov. Statici boli takpovediac na roztrhanie. "Keď ľudia chceli mať istotu, tak ju nadobudli až vtedy, keď tam bol statik," vyjadril sa starosta obce Baškovce, Pavol Tamáš.

Podvodníci však využili príležitosť a našli spôsob, ako si zarobiť. Vydávajúc sa za statikov od ľudí brali peniaze za zdrap papiera, za podvodný statický posudok. "Je to hyenizmu," dodal starosta. Problém navyše môže vzniknúť, ak ľudia dajú na neodborné rady podvodníkov a k zásahom pristúpia, opierajúc sa o neodborný názor. S cieľom urýchliť obhliadku poškodených stavieb, ministerstvo vnútra nadviazalo kontakt s Komorou stavebných inžinierov. Ľudia by tak posudky mali dostať zadarmo. "Medzi oprávnené výdavky patria aj predbežné statické posúdenia poškodených stavieb, ktoré mali za cieľ zhodnotiť bezpečnosť ich využívania obyvateľmi z hľadiska bezprostredného ohrozenia života a zdravia," uviedol hovorca MV SR Matej Neumann. "Predbežný statický posudok stojí okolo 150 eur, celkový posudok stojí 400 eur. Tí ľudia nemajú ani také dôchodky," skonštatoval starosta.

Statici sa chcú po prvotných obhliadkach do dedín vrátiť znova, aby ľuďom pomohli a usmernili ich, ako pri obnovách domov postupovať. "Požiadavky sumarizuje a predkladá obec, verifikuje okresný úrad a na vládu SR bude predkladať sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR," dodal Neumann. Starostovia ľudí vyzývajú k obozretnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy