Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Cestári z NDS sú na zimu pripravení. Upozorňujú na dodržiavanie cestných pravidiel
Zdielať na

Cestári z NDS sú na zimu pripravení. Upozorňujú na dodržiavanie cestných pravidiel

BRATISLAVA / Nadchádzajúca zima by nemala výrazne obmedziť jazdu po slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách. S dostatočným predstihom sa o údržbu ciest, ktoré majú stovky kilometrov, postará Národná diaľničná spoločnosť. Začnú od 1. novembra.

Do zimnej služby bude v priebehu nasledujúcich mesiacov nasadených 20 nových sypačov – a to v rámci celého Slovenska. Sypače, pluhy, frézy či nakladače – to sú vozidlá, ktoré sa postarajú o čo najlepšiu prejazdnosť počas nadchádzajúcej zimy. Takmer 300 kusov techniky bude premávať po viac než 1 200 kilometroch ciest.

"Na túto zimnú sezónu má NDS naskladnených 31 000 ton posypového materiálu. Je vyčlenených viac ako 700 zamestnancov, z toho viac ako 100 dispečerov," informovala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Ak sa napríklad na diaľnici počas zimy stane nehoda, prioritou dispečerov je zabezpečiť čo najrýchlejšiu zjazdnosť ciest, aby na miesto kolízie mohli bezproblémovo prísť všetky záchranné zložky či diaľničná patrola.

"Pomáhajú najmä technológie, akými sú meteostanice a kamerový dohľad," avizoval Martin Tománek, vedúci strediska NDS v Bratislava. Dispečeri tak dokážu včas zareagovať – a teda nariadiť aj zimný zásah. "Dispečer je samostatný, riadi sa operačným plánom zimnej údržby, kde má všetky kontakty, všetky úseky, všetky potrebné údaje, aby mohol túto činnosť vykonávať," dodal Martin Tománek.

Diaľničiari zároveň upozorňujú na dodržiavanie cestných pravidiel. A to predovšetkým na bezpečný odstup medzi vozidlami a tiež rešpektovanie svetelnej signalizácie. "Každý sypač má na svojom zadku svetelnú signalizáciu. Keď tam svieti krížik alebo písmeno X, tak vtedy sypač rozhodne nepredbieham. Predbiehať sypač môžem len vtedy, ak na jeho zadku svieti šípka buď doprava, alebo doľava," uviedla hovorkyňa NDS.

Ak sa vám na diaľnici pokazí auto, alebo dôjde k nehode, rozhodne nezostávajte vo vozidle. Oblečte si reflexnú vestu a presuňte sa za zvodidlá. "Tam sa až vybavujú všetky telefonáty, či už voláte policajtov alebo záchranné zložky, samozrejme, môžete si zavolať aj našu diaľničnú patrolu na čísle 0800 100 007 a všetky tieto zložky vám potom pomôžu," dodala hovorkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy