Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Emotívny prejav izraelského premiéra: Hamas využíva civilistov ako ľudské štíty
Zdielať na

Emotívny prejav izraelského premiéra: Hamas využíva civilistov ako ľudské štíty

IZRAEL / Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vydal 28. októbra emotívne vyhlásenie, v ktorom opísal odhodlaný prístup armády, vlády, ale taktiež poďakoval za medzinárodnú podporu.

"Občania Izraela, 27. októbra večer, vstúpili ďalšie naše pozemné sily do brán Gazy, na prahu pevnosť zla. Toto je druhá fáza vojny, ktorej ciele sú jasné - zničenie vojenských a riadiacich kapacít Hamasu a privedenie zajatcov späť domov. Rozhodnutie o rozšírení pozemných operácií sme prijali jednomyseľne, obe vo vojnovom kabinete a v bezpečnostnom kabinete. Urobili sme to vyváženým a uváženým spôsobom, na základe záväzku zabezpečiť tak osud štátu, ako aj bezpečnosť našich vojakov. Velitelia a vojaci teraz bojujú na nepriateľskom území s vedomím, že ľudia stoja za nimi," uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

V posledných dňoch navštívil vojakov na ich základniach. "Máme úžasnú armádu s úžasnými a hrdinskými vojakmi. Všetci sú presiaknutí bojovným duchom, akého som nikdy nevidel, vrátane ochoty bojovať silou a silou proti nepriateľovi, ktorého brutalita a zločinnosť nemajú obdoby. Sú odhodlaní vykynožiť toto zlo zo sveta pre našu existenciu a dodávam, že pre dobro celého ľudstva. Kto sa odváži obviniť našich vojakov z vojnových zločinov, sú pokryteckí klamári, ktorým chýba čo i len jedna kvapka morálky," dodal. Zároveň znovu vyzval civilné obyvateľstvo, aby sa evakuovalo do bezpečnej oblasti v južnom pásme Gazy.

Podľa neho cynizmus nepriateľa nepozná hraníc. "Dopúšťa sa vojnových zločinov tým, že využíva civilistov ako ľudské štíty, využíva nemocnice ako teroristické veliteľské centrá a dodáva palivo pre svoju vojnovú mašinériu. Izrael nebojuje len svoju vojnu, ale vojnu za celé ľudstvo. Naši spojenci na Západe a naši partneri v arabskom svete dnes chápu, že ak Izrael nevyhrá, budú ďalší v poradí na osi dobyvateľskej a vraždiacej kampane zla," uviedol izraelský premiér.

Premiér poďakoval USA a Európe za podporu

Vo vyhlásení Netanjahu poďakoval za medzinárodnú podporu lídrov z USA a Európy na čele s prezidentom Bidenom. "Prišli k nám v čase vojny a priniesli jedno jasné posolstvo - Nielenže vás podporujeme, ale dúfame vo vaše víťazstvo," uviedol. Pripustil tiež, že vojna v pásme Gazy bude dlhá a ťažká, no sú na ňu pripravení. Označil ju ako druhú vojnu za nezávislosť. "Budeme bojovať na zemi, na mori aj vo vzduchu. Nepriateľa zničíme nad zemou aj pod zemou. Toto bude víťazstvo dobra nad zlom, svetla nad temnotou, života nad smrťou," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy