Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Reportér TV JOJ v Izraeli: Stovky rodín nemôžu pochovať svojich blízkych
Zdielať na

Reportér TV JOJ v Izraeli: Stovky rodín nemôžu pochovať svojich blízkych

PÁSMO GAZY / Vojna medzi Izraelom a Hamasom sa začala útokom teroristov, ktorí zabili viac ako 1 400 ľudí. Mnohí z nich stále nie sú pochovaní. Stovky tiel sú stále v dočasnom otvorenom laboratóriu, ktoré stráži izraelská armáda a experti sa tam snažia identifikovať všetky obete. S lekármi, ktorí tam pracujú, sa rozprával náš reportér Rasťo Striško.

​Ani tri týždne po masakry v oblasti Kibuc v Pásme Gáza, stovky rodín nemôžu pochovať svojich blízkych. Telá ležia v prenosných obaloch, v chladničkách. Sú medzi nimi dievčatá a chlapci, ktorých zastrelili teroristi na koncerte. Rodičia s deťmi, ktorých popravili v autách na ceste, alebo v ich vlastných domoch. Michaela Leviniva je lekárka, ktorá má identifikácie tiel na starosti. Reportérovi TV JOJ Rasťovi Striškovi povedala, že videla už mnoho mŕtvych tiel, ale popravení ľudia, rozstrieľaní na nepoznanie, to je aj pre ňu a jej tím úplne nová situácia. "Máme prípady, keď nájdeme len kúsok kosti a to je všetko, čo máme. Ale pre Izraelčanov je dôležité identifikovať všetky obete a priniesť rodinám aspoň nejakú útecha," opísal Michaela. Na identifikácie čakajú desiatky obetí, práve preto, lebo izraelskej armáde a vyšetrovacím orgánom chýbajú vzorky DNA.

llona Angel je zubná lekárka. Desať rokov je dobrovoľníčkou a pracuje pre potreby polície a armády. Veľa tiel, ktoré Islamisti spálili, znetvorili či rozdrvili pri besnení, sa identifikovať  podľa zubov nedá. "Nikdy som nevidela takú formu hrôzy," vyjadrila sa Ilona. V dedinách, v ktorých Islamisti z Hamasu vyvraždili v jeden deň celé generácie rodín, sa pre identifikácie tiel pohreby nekonajú. 

Modlitby za záchranu Izraela prebiehajú neustále

"Modlíme sa trikrát denne za mier na svete, mier v nás a medzi nami" uviedol Hagai Haim. Aj modlenie rušia výbuchy rakiet. Hamas ničí Izrael. Nevinní Palestínčania musia opustiť mestá čim skôr, ak chcú prežiť. Izraelčania vstúpili do tvrdšej fázy útokov. Ta posledná má militantný Hamas navždy vymazať zo sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy