Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mráz ohrozuje úrodu. Ovocinári zachraňujú rozkvitnuté stromy
Zdielať na

Mráz ohrozuje úrodu. Ovocinári zachraňujú rozkvitnuté stromy

DVORY NAD ŽITAVOU / Teploty na juhu Slovenska klesli nadránom až na -4 stupne Celzia. Ovocinári a vinohradníci v novozámockom a komárňanskom okrese tak boli celú noc na nohách – stromy a vínne révy nemali šancu poprikrývať a chrániť ich tak pred mrazom. Niekde sa snažili vzduch zohriať sviecami, inde naopak arktický mráz využívali na vytvorenie ochranného obalu pre kvety a plody.

Predpovede sa naplnili do bodky, ortuť teplomera klesla pod nulu aj v Novozámockom a v Komárňanskom okrese. Marhuľové, jabloňové a čerešňové sady pri Hurbanove a vo Dvoroch nad Žitavou majú za sebou rušnú noc. Desiatky zamestnancov zapaľovali parafínové sviece, aby sa vzduch vplyvom plameňa a hlavne dymu ohrial aspoň na nulovú hodnotu.

Novinkou vo Dvoroch nad Žitavou je protimrazová závlaha. Vďaka nej sa na ohrozených kvetoch a plodoch vytvára ľadový štít, ktorý modeluje nielen nádherné obrazce, ale najmä zabráni zamrznutiu častí stromov. Tisíce jabloní ochráni pred mrazom v tomto sade paradoxne ľad vytvorený umelým dažďom. Táto protimrazová ochrana, na rozdiel od parafínových sviec, má mať podľa skúseností zo zahraničia 100% úspešnosť

Škody v sadoch zohrievaných sviecami budú zrejme aj v tomto roku, keďže na arktický mráz jednoducho nestačili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy