Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gaulieder dostal krátko pred smrťou obálku s háklivými fotografiami
Zdielať na

Gaulieder dostal krátko pred smrťou obálku s háklivými fotografiami

BRATISLAVA/GALANTNA / František Gaulieder vstúpil do politiky krátko po Novembri 1989. Najprv sa angažoval v hnutí Verejnosť proti násiliu, potom spoluzakladal HZDS. Práve za túto stranu sa stal poslancom v parlamente.

Františkovi Gauliederovi začali prekážať metódy predsedu vlády a HZDS Vladimíra Mečiara a zo strany odišiel. Vtedajšia koalícia HZDS, SNS a Združenie robotníkov sa Gauliederovi pomstila tým, že ho v roku 1996 proti jeho vôli zbavila poslaneckého mandátu.

Ivan Šimko bol vtedy opozičným poslancom za KDH. Podľa neho chcel Mečiar dať týmto krokom najavo, že kto ho prestane poslúchať, s tým sa porátajú. Poslúžiť na to mali akýsi papier, prostredníctvom ktorého sa vraj Gaulieder vzdáva mandátu. "František Gaulieder vtedy verejne pred všetkými povedal, že on sa nevzdáva. Došlo vtedy ku porušeniu ústavy," povedal bývalý poslanec NR SR Ivan Šimko.

​To, že išlo o protiústavné rozhodnutie, neskôr potvrdil aj Ústavný súd. "Pre mňa osobne už teraz bude zaujímavé, ako bude túto kauzu vnímať komisia pre ľudské práva v Štrasburgu," povedal vtedy František Gaulieder. Po sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva mu neskôr štát vyplatil odškodné 30-tisíc eur.

Poslancom v Galante

František Gaulieder sa pred dvomi rokmi stal poslancom mestského zastupiteľstva v Galante, spomedzi všetkých kandidátov získal najviac hlasov. Po nedobrovoľnom odchode z veľkej politiky sa venoval komunálnej, spočiatku ako občiansky aktivista.

V tom čase mu bola domov doručená obálka s ostrým, 9 milimetrovým nábojom po prvýkrát. Podobný odkaz do schránky dostal aj o tri roky neskôr, už ako čerstvý mestský poslanec. Jeho domnienky, že by to mohlo súvisieť s kritikou samosprávy sa nepotvrdili. "Táto správa ma absolútne šokovala, ja som ho vnímal ako vitálneho človeka, napriek tomu, že som nesúhlasil s jeho postojmi a názormi, určite som niečo takéto neočakával, je mi to ľudsky ľúto," povedal primátor Galanty Peter Paška.

Zdá sa, že poslanec Gaulieder pokoj nenašiel ani v komunálnej politike. V pondelok podľa informácií zo zdroja blízkeho galantskej radnici prišla do podateľne obálka adresovaná primátorovi a poslancom mestského zastupiteľstva. Mali v nej byť v nej kompromitujúce fotografie, zachytávajúce Františka Gauliedera v chúlostivej situácii. Fotografie mal osobne pozrieť aj nebohý poslanec, ktorý ich, so súhlasom zástupcov mesta, skartoval priamo na úrade. Na obálke bolo uvedené číslo sedem, čo nevylučuje že ich bolo rozoslaných viac. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy