Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Unikátny príbeh starostu: Zvíťazil vo voľbách, ale po dvoch dňoch z funkcie odstúpil
Zdielať na

Unikátny príbeh starostu: Zvíťazil vo voľbách, ale po dvoch dňoch z funkcie odstúpil

TAJNÁ (OKR. NITRA) / Ani po komunálnych voľbách si niektoré obce na Slovensku veľmi nepomohli. V obci Tajná už dva dni po svojom nástupe do funkcie odstúpil nový starosta. A dôvod je kuriózny, sú vlastne dva. Najprv zistil, koľko práce ho v úrade čaká a potom zistil, že ho v úrade vlastne nečaká nikto, lebo všetci odišli spolu s bývalou starostkou. V podobnej situácii, teda "sama na palube", sa ocitla aj starostka Podhorian, no tá sa ako odvážna žena rozhodla, že v úrade zostane a všetko vyrieši.

O hlasy voličov sa v obci Tajná uchádzal 35-ročný obyvateľ, zvíťazil nad dlhoročnou starostkou. Minulý týždeň v pondelok zložil sľub a prevzal mandát. No dlho sa tam neohrial. "Neviem si to vysvetliť, keď sa už nato dal, tak neviem," vyjadrila sa obyvateľka Tajnej. Na obecnom úrade novozvolený starosta sedel iba dva dni, potom sa rozhodol skončiť.  "Z 2 900 samospráv a 30-ročnej histórii je toto úplná výnimočnosť," uviedol Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS.

Od starostu, ktorý odstúpil sa TV JOJ vyjadrenie získať nepodarilo. Na obecnej stránke uverejnil ospravedlnenie. Tam píše, že nedokáže niesť zodpovednosť za projekty ako začiatočník, keďže majú krkolomné termíny. problémom je podľa neho ale hlavne to, že úradníčky sa ešte pred jeho nástupom rozhodli skončiť a na úrade zostal sám. "Sa ukazuje, že komunálne voľby nepotrebujú iba odvážnych, ale aj rozvážnych a skúsených a tu chýbala rozvaha a skúsenosti," dodal Kaliňák.

Podobná situácia nastala aj v obci Podhorany, aj tu dali všetky úradníčky z obecného úradu výpovede. Nová starostka ale do funkcie nastúpila a pokračuje naďalej. Situáciu sa snaží riešiť. "Nevie papiere nájsť, nevie nič, všetko nechali ako po bombardovaní," vysvetlil obyvateľ Podhorian. Nová starostka sa vyjadriť nechcela, v čase nakrúcania sedeli na úrade za počítačom dve ženy a pomáhali. Predchodkyňa starostky nám povedala, že úradníčky odišli na dohodu a ona úrad riadne odovzdala. "Ja si myslím, že odovzdanie úradu prebehlo absolútne korektne," vyjadrila sa bývalá starostka. Zákon totiž nehovorí o tom, že by zaúčanie starostov predchodcami bolo povinné. Oba úrady pre obyvateľov fungujú. V Tajnej to zabezpečilo dočasne zastupiteľstvo prostredníctvom zástupcu starostu. "V obci sa vykonajú nové voľby," uviedla hovorkyňa MV SR, Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy