Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Centrum sociálnych služieb pri Nitre je v pohotovosti - klientov trápi svrab
Zdielať na

Centrum sociálnych služieb pri Nitre je v pohotovosti - klientov trápi svrab

NITRIANSKE PRAVNO / Klienti centra sociálnych služieb v Nitrianskom Pravne majú zakázané opúšťať areál zariadenia a všade platia prísne epidemiologické opatrenia. Dôvodom je svrab - infekčné kožné ochorenie, ktoré viacerým z nich diagnostikovali.

"Spozorovali sme kožné prejavy, s tým, že sa nám to začalo šíriť medzi ľuďmi," uviedol riaditeľ strediska Róbert Orság. Okamžite kontaktovali lekárov v bojnickej nemocnici, ktorí klientov zariadenia vyšetrili a určili diagnózu. Ako uvádza Orság, svrabom trpí 14 obyvateľov z 200.

V zariadení mali voľný pohyb, nakaziť sa tak mohli hocikde. To už ale neplatí. Najnovšie nemôžu klienti areál zariadenia opustiť. Vedenie zaviedlo prísne opatrenia. Zakázalo návštevy a uzatvorilo jedáleň. Zamestnanci jedlo nosia na izby. Navyše zlikvidovali všetok čalúnený nábytok, ako jeden z potenciálnych zdrojov šíriteľov infekcie.

Neprenáša sa totiž bežným ľudským kontaktom, dotyk by musel trvať minúty. Pravdepodobnejšie je zdieľanie spoločných posteľných prikrývok či nábytku v spoločenských priestoroch. Toto všetko majú pod kontrolou a veria, že situáciu zvládnu. "Takýchto zariadení je pravdepodobne viac, ľudia by mali dbať na zvýšenú dezinfekciu," uzavrel Orság.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy