Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Otca, ktorý zabudol vlani dcéru v aute, odsúdili
Zdielať na
Nitra

Otca, ktorý zabudol vlani dcéru v aute, odsúdili

NITRA / 57-ročného muža, ktorý minulý rok v júli zabudol svoju dvojročnú dcérku Kristínku v aute a tá na následky prehriatia organizmu zomrela, si po dvoch mesiacoch súdneho pojednávania vypočul verdikt. Súd ho uznal vinným a uložil mu v trest odňatia slobody na dva roky podmienečne.

Jozef Kurák už vyšší trest, ako doživotný pocit, že pre nepozornosť zabil vlastné dieťa, od nikoho nedostane. So slzami v očiach hovoril o tragédii aj na súde. Ešte v marci podal nitriansky prokurátor na otca dievčatka obžalobu, no na dohodu o vine a treste Jozef Kurák nepristúpil a rozhodol sa pre súdny proces. 

Sudca ho uznal vinným

Sudca okresného súdu, Vladimír Sopúch, uznal Jozefa Kuráka vinným a vymeral mu trest dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu dvoch rokov. Rozsudok ešte nie je právoplatný, otec sa odvolal, prokurátorka má na odvolanie 15 dní. Ak rozsudok potvrdí odvolací súd, muž do väzenia nepôjde. Podobný prípad ešte slovenské súdy neriešili. V zahraničí sa podobné tragédie stávajú častejšie. Vôbec pritom nemusí ísť o nedbanlivých rodičov, odborníci túto situáciu nazvali "syndróm zabudnutého bábätka".

Bol horúci letný deň

Koncom júla minulého roka presahovala teplota 30°C v tieni. Jozef Kurák sa ponáhľal do práce a cestou mal vysadiť 2-ročnú dcérku Kristínku v škôlke. Vyrušil ho dôležitý telefonát, prišiel do práce a venoval sa povinnostiam. Až okolo druhej hodiny poobede mu zavolala manželka, že prečo dcérka nie je v škôlke. Zdesený otec precitol, no po príchode k autu ho čakalo najtragickejšie zistenie života. Dcérka bola mŕtva, zomrela na prehriatie organizmu. Kričal "ja som ho zabil, ja som ho zabil," opísala svedkyňa. S manželkou, ktorá mu je oporou po celú dobu, majú ešte 7-ročnú dcérku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy