Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Okrem materskej porastie aj rodičovský príspevok. TOĽKO dostanete po novom
Zdielať na

Okrem materskej porastie aj rodičovský príspevok. TOĽKO dostanete po novom

BRATISLAVA / Suma rodičovského príspevku sa od mája tohto roka zvýši zo súčasných 203,20 eura na 213,20 eura. Vyplýva to z novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorú schválil parlament.

Rodičovský príspevok, ktorý sa naposledy upravoval smerom nahor od 1. januára 2014 o 3,60 eura, tak po vyše troch rokoch stúpne približne 142 tisíc poberateľov. Do konca tohto roka si zvýšenie rodičovského príspevku zo štátneho rozpočtu vyžiada takmer 10 miliónov eur a v budúcom roku vyše 17 miliónov eur.

Približne 3,5 tisíca poberateľov rodičovského príspevku je zároveň poberateľom pomoci v hmotnej núdzi. "Vplyv na poberateľov pomoci v hmotnej núdzi bude neutrálny, nakoľko rodičovský príspevok sa považuje za príjem na účely určenia výšky pomoci v hmotnej núdzi a táto sa o nárast rodičovského príspevku zníži," upozornil rezort práce a sociálnych vecí.

Nezamestnaní a sporitelia

Na nezamestnaných čaká hneď niekoľko zmien. "Rozprávame sa o súbehu možnej dohody a evidencie. My potrebujeme pracovať s nezamestnanými a môcť ísť rekvalifikovať, aktivovať a ponúkať na otvorený trh práce. Chcem zvýšiť maximálnu možnú čiastku, ktorú si môže človek mesačne privyrobiť popri evidencii v nezamestnanosti, po novom to bude až 190 eur," povedal hovorca práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška. Ak však písomnú dohodu so zamestnávateľom úradu práce nepredložia, budú z evidencie vyradení.

Od februára budúceho roka dostanú sporitelia II. piliera na výber. "Budú sa môcť slobodnejšie rozhodovať, akým spôsobom použijú svoje vlastné našetrené peniaze na dôchodok," vraví štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Ivan Švejna. Netýka sa to ale všetkých dôchodcov. "Druhý pilier je zásluhový. Keď niekto málo vložil, tak nemôže veľa dostať," dodal Švejna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy