Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci ušli z koncentráku. Ich 170 kilometrovú trasu na ich počesť odbehnú šiesti kamaráti
Zdielať na

Slováci ušli z koncentráku. Ich 170 kilometrovú trasu na ich počesť odbehnú šiesti kamaráti

OSVIENČIM / V týchto dňoch si pripomíname výročie úteku dvoch Slovákov z nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Rudolfovi Vrbovi a Alfrédovi Wetzlerovi sa v roku 1944 podarilo ujsť z tábora smrti a podať svedectvo o tom, čo sa v ňom deje. Celú trasu ich úteku sa rozhodlo za menej ako dva dni prebehnúť šesť slovenských bežcov v rámci projektu „Kroky na hrane“.

Útek dvoch slovenských väzňov Rudolfa Vrbu a Alfreda Wetzlera z koncentračného tábora v Osvienčime do Žiliny pripomenie šesť kamarátov behom Kroky na hrane. Odštartujú v piatok 21. apríla. Dvojice Martin Urbaník a Marián Kamendy, Martin Sekér a Peter Brestovanský a Marcel Jedlička a Daniel Blonski sa pokúsia prekonať 170 kilometrov dlhú trasu za menej ako dva dni.

Trasa behu povedie miestami, kde Vrba s Wetzlerom zažívali útrapy počas svojho takmer dvanásť dní trvajúceho úteku do Žiliny z koncentračného tábora v Poľsku. "My máme na niektorých bodoch trasu trošku sťaženú a musíme niektoré husté lesy, ktoré tam vtedy neboli obchádzať. Ale v zásade ide o tú najvernejšie opísanú a naštudovanú trasu," povedal Martin Urbaník.

Počasie v piatok bežcom pri štarte až tak neprialo. Doslova pripomínalo podmienky spred sedemdesiatich rokov. "Počasie je úplne autentické, to znamená, že je tesne pod nulou a na zemi je ľad. Dokonca v horách ich čaká sneh. Takže budú mať možnosť zažiť presne to, čo Vrba a Wetzler," povedal organizátor projektu Viliam Bendík.

Bežci svoju misiu začali v stredu 19. apríla v Múzeu holokuastu v Seredi, ktoré je zriadené na mieste bývalého pracovného a koncentračného tábora. Zo Serede sa presunuli vlakom do Osvienčimu, kde v piatok ráno odštartovala športová časť tohto výnimočného podujatia.

Myšlienka behu Kroky na hrane vznikla nezávisle v hlavách Martina Urbaníka a Martina Sekéra. Oboch inšpiroval pochod Vrba Wetzler Memoriál, ktorý každý rok v lete organizuje Fedor Gál a česká pobočka International Christian Embassy Jerusalem.

Vrbovi a Wetzlerovi sa v apríli 1944 podarilo utiecť s koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau v Osvienčime. Po jedenástich dňoch sa dostali cez hranice vtedajšej Veľkonemeckej ríše na územie Slovenského štátu, do obce Skalité. "Na tej ceste po ktorej pôjdeme bolo veľa ľudí, ktorí pomohli Vrbovi a Wetzlerovi, to je veľmi dôležité, aby sme na to nezabudli," dodal Martin Urbaník.

Odtiaľ prešli do Žiliny, kde nadiktovali známu Vrbovu a Wetzlerovu správu, ktorá bola prvým dôveryhodným svedectvom o dianí v nacistických koncentračných táboroch.

Štart behu Kroky na hrane odštartoval v piatok o 5:45 z bývalého koncentračného tábora Birkenau, prvú dvojicu bežcov budú v Žiline očakávať v sobotu. medzi 10:30 a 12:30, poslednú vo večerných hodinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy