Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mária po hromadnej nehode na D1: Kto to nezažil, nikdy to nepochopí
Zdielať na

Mária po hromadnej nehode na D1: Kto to nezažil, nikdy to nepochopí

Archívne video

POPRAD / Úsek na diaľnici D1 medzi Popradom a Spišským Štvrtkom, kde sa vo štvrtok stala reťazová dopravná nehoda, je už od dnešného rána opäť otvorený. Niekoľko zranených stále ostáva v nemocniciach v Spišskej Novej Vsi, v Levoči a v Poprade. Leží tam aj Mária, ktorá sa s nami podelila o včerajší hrozný zážitok. Sedela v jednom z áut.

Cestári ešte vo štvrtok večer bojovali za silného vetra s odstraňovaním snehových závejov. S pomocou snehovej frézy sa im okolo ôsmej hodiny večer podarilo sprejazdniť aj cestu z Hozelca smerom na Úsvit. Počas popoludnia sprejazdnili od popadaných stromov rovnako cestu z obce Vikartovce do Liptovskej Tepličky, ktorá bola neprejazdná takmer 24 hodín. 

Na posype ciest pracovali cestári aj v noci. "V nočných hodinách sa postupne vyjasňovalo, čo prinieslo veľmi nízke teploty až do mínus 10 stupňov Celzia. V ranných hodinách ustál aj silný vietor," informoval Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad.

Mária opisovala celú udalosť z nemocničnej postele, "Ten kto to nezažil, ten to nikdy nepochopí, že čo sa tam dialo. Ja som zastala pekne s autom, vydýchla som si, že sa mi nič nestalo a prišiel ďalší náraz." Autá do seba narážali jedno za druhým. "Ľudia okolo behali a kričali, či niekto nepotrebuje pomoc," ďalej hovorí o bielom pekle Mária. Nikto nevedel, čo sa ešte môže stať a kedy príde pomoc. Všetci sa spojili, aby prežili a z neznámych ľudí sa stali priatelia. 

Mali sme dvadsaťštyri zranených, ktorých sa v dosť krátkom čase podarilo zdravotníkom previezť do nemocnice. Až zázrakom, každý prežil," opisuje z pohľadu hasičov veliteľ zásahu Ján Goliáš. Svoje sily spojili všetky zložky a kým hasiči a záchranári pomáhali zraneným, 120 policajtov sa snažilo korigovať premávku.

Napriek tomu, že to dnes vyzerá na diaľnici akoby sa nič nestalo, pre oblasť Poprad platí aj naďalej prvý situačný stupeň, ktorý vo štvrtok 20. apríla vyhlásil Barilla na základe aktuálnych poveternostných podmienok a možnosti strediska údržby ciest zabezpečovať zjazdnosť ciest v správe oblasti.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy