Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Súd rozhodol. Za podpálenie starostovho auta 800 eur
Zdielať na

Súd rozhodol. Za podpálenie starostovho auta 800 eur

HRONSKÉ KOSIHY / Pred štyrmi rokmi prišiel starosta Hronských Kosích o auto vďaka podpaľačovi. Polícii sa podarilo prípad vyšetriť a muž, ktorý si popálenie auta objednal, skončil pred súdom. Z trestu, aký objednávateľ dostal, je starosta sklamaný.

Starostovi Hornských Kosích v roku 2012 niekto podpálil auto. Aj napriek okamžitému zásahu hasičov, auto zhorelo do tla. Polícia zistila, že podpálenie auta si objednal muž. Ukázalo sa, že podpálenie vozidla si objednal muž, s ktorým mal starosta  asi dva týždne predtým dočinenia.  "Bolo to z pomsty, pretože som sa snažil zabrániť nelegálnemu ukladaniu stavebného odpadu v našej obci, ktorý nezákonne ukladal podnikateľ v našom katastri," opisuje starosta Jozef Seneši.

Podpaľačovi mal za tento čin zaplatiť 900 eur. Muža obvinili a skončil na súde. Musí zaplatiť 800 eur. Presne 800 eur muž zaplatí štátu a 900 eur išlo podpaľačovi, celý skutok objednávateľa vyšiel iba na 1 700 eur."Je to nebezpečný precedens, pretože mne sa to nestalo ako fyzickej osobe, ale mne sa to stalo ako starostovi," vysvetľuje Seneši.

Hovorca súdu vysvetlil, že podľa trestného zákona môže súd uložiť peňažný trest ak ho ukladá za prečin a vzhľadom na povahu spáchaného prečinu a možnosť nápravy páchateľa, trest odňatia slobody neukladá.

"Som sklamaný, trest je veľmi nízky," dodáva starosta. V uvedenom prípade vraj prevažoval pomer poľahčujúcich okolností. Rozsudok je právoplatný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy