Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zničené strechy a rozbité autá. Škody zo živelnej pohromy odhadujú na 2 milióny eur
Zdielať na

Zničené strechy a rozbité autá. Škody zo živelnej pohromy odhadujú na 2 milióny eur

KOŠICE / Škody z 19. júla, kedy sa časťou východného Slovenska prehnala veterná smršť a krupobitie, odhadlo päť oslovených poisťovní na dokopy viac ako dva milióny eur. Predpokladajú, že väčšinu škôd už majitelia nahlásili.

Škody, ktoré spôsobili prírodné vyčíňania sa celkovo zaznamenali približne na 900 poistných udalostí na majetku a vozidlách, a to hlavne v okresoch Sobrance a Michalovce. Od júla poisťovne Allianz, Uniqa, Kooperativa, Generali a Wüstenrot zaznamenali na východe spolu asi 2000 poistných udalostí v súvislosti s danou problematikou. Škody predstavujú približne štyri milióny eur a okrem uvedených okresov nimi utrpeli aj v iných miestach. Hlásia ich aj v okresoch Poprad, Kežmarok, Bardejov, Prešov či v Košiciach. "Registrujeme, že v posledných rokoch narastá počet škôd, ktoré súvisia s klimatickou zmenou. Ide najmä o dážď, povodne, víchrice a krupobitia," uviedla hovorkyňa poisťovne Uniqa, Beáta Lipšicová.

"Od začiatku júla evidujeme 1582 poistných udalostí na privátnom majetku a vozidlách našich klientov v hodnote 2,47 milióna eur v rámci celého Slovenska. V rámci Košického a Prešovského kraja evidujeme 878 škôd v celkovej hodnote takmer 1,39 milióna eur," uviedla za Allianz Helena Kanderková s tým, že z rizika krupobitia evidujú z 19. júla celkovo 160 škôd za 419.000 eur v okrese Sobrance a 103 škôd za 417.000 eur v Michalovskom okrese. Poisťovňa Kooperativa zaznamenala na východe od minulého mesiaca viac ako 350 hlásení pre nepriaznivé počasie. Očakávaná výška poistného plnenia predstavuje takmer 700.000 eur, z toho viac ako polovica je práve z 19. júla. "Najčastejšie nám škody hlásili z obcí Veľké Revištia, Porostov, Blatné a Hnojné. Najväčšiu škodu v hodnote 20.000 eur nám nahlásil klient 19. júla, kedy mu krupobitie na východe Slovenska zničilo novú strechu s fotovoltikou na rodinnom dome a tiež strechu na garáži," spresnila hovorkyňa poisťovne, Katarína Ondra.

Poisťovňa Wüstenrot z tohto dňa eviduje najmä poškodenia áut. "K škodám došlo na zaparkovaných vozidlách, ale aj počas jazdy v obciach Závadská pri Sobranciach, Lúčky, Klokočovce či Fekišovce," uviedla hovorkyňa. Poisťovne pripomínajú, že akúkoľvek škodu treba nahlásiť čo najskôr. Medzi základné odporúčania považujú odfotiť poškodenia a tiež každú zmenu, ktorú musia urobiť, aby sa zabránilo ďalším škodám. Najčastejšia chyba podľa nich je, keď klienti nemajú poistený majetok komplexne. To znamená, že poisteniu podlieha len nehnuteľnosť a nie aj domácnosti, vrátane zariadenia. Druhým závažným problémom je podpoistenie. "Všeobecne platí, že klient by si mal optimálne raz za dva až tri roky overiť, či poistná suma uvedená v zmluve zodpovedá aktuálnym nákladom na opätovnú stavbu domu či kúpu bytu," dodala hovorkyňa poisťovne Uniqa. 

Súvisiace články