Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Ptrukši na východe Slovenska majú unikátny most
Zdielať na

V Ptrukši na východe Slovenska majú unikátny most

PTRUKŠA / Dedina Ptrukša (okr. Michalovce) leží na najvýchodnejšom konci Slovenska, priamo na hranici s Ukrajinou. Keď sa kedysi posúvali hranice, mnohé pozemky dedinčanov ostali za plotom. Majú tam najmenšiu škôlku na Slovensku a zvláštne jazero. Kúpať sa môžete len vtedy, keď poriadne prší.

Do dediny sa dá dostať cey unikántz lanový most. Niwektorí ľudia s jeho prechodom majú ale problém. Most postavili pred rokmi dedinčania pracujúci na železnici, aby si skrátili cestu ponad rieku Latorica do roboty.

Stále plní svoj účel no už je z neho aj vyhľadávaná atrakcia. "Normálne cez neho chodia ľudia do práce," starosta obce Alexander Takács.

Plynové vrty

Pod dedinou sa nachádzajú obrovské zásoby plynu. Niektoré vrty sú doteraz funkčné.

Miestni sa snažia zachovať dávne tradície. Do jedného zo starých domov preto poznášali z celej dediny predmety, ktoré sa tu pred mnohými rokmi bežne používali.

Najmenej detí v škôlke

Do miestnej materskej školy chodí najmenej detí na Slovensku. "My nemáme veľa detí. V minulosti sme mali aj päť detí," hovorí učiteľka Beáta Matejová. 

V strede obce sa nachádza jazero. Momentálne je bez vody keďže dlhšie nepršalo. Keď ale hladina stúpne, mení sa na rekreačné stredisko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy