Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Celoslovenské preteky v chytaní rýb. Všetky čo chytili, hodili späť do vody
Zdielať na

Celoslovenské preteky v chytaní rýb. Všetky čo chytili, hodili späť do vody

LEVKUŠKA / Pokoj, ticho a prekrásne úlovky. Takýto relax, ktorý je však zároveň aj veľmi náročný, prežívali súťažiaci na celoslovenskom Pohári v love rýb v obci Levkuška pri Revúcej. Práve v nej sa totiž nachádza rybník, ktorý patrí medzi najviac zarybnené na Slovensku. Rybári tam počas súťaže lovili nepretržite takmer celý týždeň.

 Pretekári lovili nepretržite 6 dní, musia byť teda v strehu nielen počas dňa, ale aj v noci. "Väčšinou ryby všetky sa chytajú v noci, čiže spánok žiadny," povedal pretekár Miroslav Horváth. 

"Je to veľmi náročné, keďže väčšina záberov prichádza v noci, takže pretekári sa veľmi nevyspia," povedal organizátor Andrej Nemoga. Aj napriek vysokej náročnosti sa do súťaže prihlásilo až 17 družstiev z celého Slovenska. Výťažok z pretekov poputoval naspäť do vody, a teda na zarybnenie rybníka.

Chyť a pusť

"Ulovených bolo viac ako 160 rýb bodovaných a okolo 860 kilogramov," povedal Andrej Nemoga.  "Jeden z najväčších kaprov vážil viac ako 1 500 gramov, zdolávali sme ho v noci z člna, bolo to náročné," hovorí pretekár Róbert Kováč.

Preteky prebiehajú v systéme chyť a pusť. Každá ulovená ryba sa teda vracia naspäť do rybníka. "Aby mohla ďalej žiť a iný rybár, aby ju mohol chytiť a možno aj my niekedy," vysvetľuje pretekár Kováč. A práve to je podľa rybárov na rybačke najkrajšie. Ide o krásny šport, ktorý je úzko spätý s prírodou.

Súvisiace články