Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obrovská vodná plocha pri Košiciach sa zmenila na púšť. Dobrovoľníci tam zbierajú odpad
Zdielať na

Obrovská vodná plocha pri Košiciach sa zmenila na púšť. Dobrovoľníci tam zbierajú odpad

PRIEHRADA RUŽÍN / Vodná nádrž Ružín bola dlho pýchou východného Slovenska a jej vodnú plochu chodilo obdivovať množstvo turistov. Teraz je ale všetko inak. To, čo bolo pred pár mesiacmi čisté a pripravené na sezónu, dnes pripomína čiernu skládku.

Zatiaľ čo pred dvoma mesiacmi sa tadiaľto dalo preplaviť len loďkou, dnes je táto časť úplne suchá a prechádzať sa dá dokonca po dne. Dôvodom je dlhodobé sucho. Kamaráti z občianskeho združenia tak využili nezvyčajne nízku hladinu a dali sa do zberu odpadu, ktorý sa tam objavil aj po veľkých povodniach z roku 2010, keď odpadky z blízkych osád vynieslo až sem. Pre vysokú hladinu ich ale nebolo dobre vidieť a tak tu ostali až dodnes. "Najviac sú to plastové fľaše, lebo tie sa nezaboria do toho bahna, ale našli sme aj kočíky, chladničky, bicykle, sklenené fľaše, proste všetko možné, čo nájdete aj u seba doma, nájdete aj tu pod tým bahnom určite," vysvetlil Ladislav Stupák z OZ Save Nature by Čivas.

K vodnej nádrži Ružín chodí Laco s kamarátmi pravidelne. Často skončili v bahne až po kolená a navzájom sa museli z neho vytiahnuť. Brali to ale ako nezvyčajný zážitok. "Syna som zapojila aj kvôli tomu, aby videl, ako to má vyzerať, no aj ako to nemá vyzerať. Chceme iba, aby mohli naše deti žiť v čistom prostredí," vyjadrila sa dobrovoľníčka Katka. Mnohokrát sa ale na to isté miesto musia vrátiť opäť. Keď zaprší, odpad znova z osád vyplaví. "Musí sa chytiť konkrétny páchateľ, aby sa mohol potrestať za vytváranie špiny, čo je absolútne nežiadúce," uviedol Jozef Kojecký z OZ Ružínska priehrada.

Situácia sa nezlepšila

Brehy boli vypratané a úplne čisté, no prešlo pár mesiacov a miestami to vyzerá ešte horšie. Všade je kopa plastových fliaš a rôznych odpadkov. "Čistili sme asi päťkilometrový úsek na lodiach, kajakoch, člnoch a vidíte dnes. Naša práca vyšla na zmar, lebo neurobia poriadky tí hore v tých osadách a tu to všetko je znova," vysvetlil Stupák. "Tešili sme sa, že sme už Ružín vyčistili, no znova sa stal stokou a špinou, my sme už z toho zúfalí. Keď toto má takto ďalej pokračovať, tak tu už skoro rezignujeme, lebo to nemá obdobu," skonštatoval Jozef Kojecký. Konať sa tu mal aj medzinárodný festival a preteky na tzv. dračích lodiach, no pre nedostatok vody a vyplavený odpad nebudú. Dobrovoľníci sa ale nevzdávajú a na Ružín, ktorý momentálne pripomína Saharu, sa plánujú vrátiť opäť a zvyšné odpadky vyzbierať. Motivovať svojimi činmi chcú aj ostatných.

Súvisiace články