Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Banskej Bystrici si uctili obete rómskeho holokaustu
Zdielať na

V Banskej Bystrici si uctili obete rómskeho holokaustu

BANSKÁ BYSTRICA / Obete rómskeho holokaustu si uctili v banskobystrickom pamätníku SNP. V Európe sa spomienka traduje dlhšie ako na Slovensku a podľa historikov s tým súvisí aj niekdajší politický režim. Účastníci pietneho aktu položili vence k pamätnej tabuli.

V Banskej Bystrici si uctili pamiatku obetí, na ktoré sa po vojne zabúdalo. Svet si 2. augusta pripomína rómsky holokaust. Tento dátum nie je náhodný, v noci z 2. na 3. augusta 1944 v najväčšom vyhladzovacom tábore Auschwitz Birkenau zomrelo takmer 3 000 rómskych mužov, žien a detí. "Je dôležité si to pripomínať, aby neboli braní ako ľudia druhej kategórie," vyjadril sa účastník pietneho podujatia Ivan Mako.

Počas 2. svetovej vojny zomrelo v Európe približne 500-tisíc Rómov prenasledovaných na etnickom princípe. "Je to o to viac živé, že možno po voľbách bude nový minister odsúdený fašista. Aby sa neopakovali už tie zverstvá," skonštatoval poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák. Téma rómskeho holokaustu bola dlho tabuizovaná. Fakty o vyhladzovaní tejto menšiny počas vojny sú pre mnohých veľkou neznámou. Vyvražďovanie Rómov bolo akousi zabudnutou témou, o ktorej sa nepísalo v učebniciach dejepisu. "Bola tu aj mladá generácia a pre nich je obzvlášť dôležité to pripomínať," dodal Ján Hero, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy