Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Muž natankoval, no viezol sa len krátko. Auto mu údajne zničilo kontaminované palivo
Zdielať na

Muž natankoval, no viezol sa len krátko. Auto mu údajne zničilo kontaminované palivo

KOŠICE / HUMENNÉ / "Možno sa ozvú aj ďalší, že, tak ako ja, natankovali blato". To sú slová Humenčana, ktorého auto muselo ísť do servisu a podľa vyjadrenia technikov poruchu spôsobilo kontaminované palivo. Odchádzal odtiaľ s faktúrou za takmer tisíc eur. Zisťovali sme, na koho sa môže so žiadosťou o preplatenie škody obrátiť.

V Košiciach natankoval takmer 30 litrov nafty. Odišiel na chatu neďaleko Humenné, no po dvoch dňoch ho auto domov už neodviezlo.

"Naštartoval som, prešiel 20 metrov a auto zdochlo. Jednoducho dymilo, nešlo to naštartovať, musel som zavolať odťahovku," opísal situáciu poškodený Vladislav Babjak. Pán Vladislav má vozidlo 14 rokov. Podľa jeho slov stále tankuje na čerpacích staniciach tej istej siete. Nasledovala komplikovaná oprava.

Pán Vladislav mal auto v oprave asi dva týždne. Vozidlo mu síce dali do poriadku, no zo servisu odchádzal aj s faktúrou za bezmála 940 eur. Humenčan má síce auto aj havarijne poistené, no súčasťou pripoistenia môže byť napríklad odstránenie zameneného paliva z nádrže a jej vyčistenie. Toto je však iný prípad. Škody spôsobené natankovaním kontaminovaného paliva havarijné poistenie nekryje, keďže ich príčinou nie je havária ani iné kryté riziko.

"Poškodený by si mal uplatniť škodu v rámci poistenia zodpovednosti za škodu čerpacej stanice, v ktorej kontaminované palivo natankoval," uviedla Eva Jacková, hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní. To aj urobil. Poverený pracovník čerpačky odobral vzorku paliva zo stanice a aj od zákazníka. Aktuálne čakajú na výsledky analýzy akreditovaného laboratória.

"Chceli by sme zdôrazniť, že v minulosti sa nikdy nepreukázali podobné sťažnosti na kvalitu paliva ako relevantné, keďže dbáme na ich dôkladnú kontrolu v celom procese od ich výroby až po stáčanie na čerpacej stanici a zároveň pravidelne kontrolujeme technický stav výdajnej  technológie," informovala marketingová manažérka siete čerpacích staníc.

"Som si stopercentne istý, že je to z tohto paliva. Všetko je po prvýkrát aj u mňa, za 15 rokov sa nič podobného nestalo. Možno sa ozvú aj ďalší, že to blato sme skutočne tankovali za ťažké peniaze a ešte za ťažšie peniaze musíme tie svoje motorové vozidlá jednoducho dať ošetriť, vyčistiť," dodal poškodený.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy