Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Usmrtili kontajnerového medveďa. Jeho správanie ohrozovalo miestnych obyvateľov
Zdielať na

Usmrtili kontajnerového medveďa. Jeho správanie ohrozovalo miestnych obyvateľov

NÍZKE TATRY / Turisti aj domáci v obci v Demänovskej Doline už nemusia mať strach. Zásahový tím spolu s veterinárom usmrtili medveďa hnedého, ktorý sa potuloval okolo chát a raboval aj nezabezpečené smetné koše.

Na základe hlásenie obyvateľov a turistov zásahový tím niekoľko dní pozoroval asi trojročného medveďa. Ten najmä večer a v noci chodil pomedzi chaty.

"Taký trojročný chodil tuná po okolí, našiel nás pri ohni, na 15 metrov, nebol agresívny," opísal stretnutie s medveďom obyvateľ Demänovskej doliny. "Z nedele na pondelok chodil približne o pol 12 okolo našej chaty," uviedla chatárka. "Mladý 3-ročný samec s hmotnosťou 80 kg si navykol na ľahko dostupnú potravu a blízkosť ľudí," informovala hovorkyňa ŠOP Kristína Bocková. V tejto doline bolo niekoľko dní odchytové zariadenia, avšak medveď ho ignoroval. Nereagoval ani na plašenie.

"Keďže jeho správanie ohrozovalo miestnych obyvateľov a návštevníkov tejto turisticky exponovanej oblasti, medveď bol odstránený," dodala Bocková. Obec má priam vzorovo zabezpečené stojiská na odpad, do ktorých sa medveď určite nemohol dostať. Takisto aj mnohí chatári si dávajú veľký pozor na odpadky.

"Kôš je skrytý v garáži, v pondelok ho vytiahneme, a akonáhle ho vyprázdnia, ide naspäť do garáže," povedal chatár. Podľa ochranárov však nie všetci. "Avšak mnohí vlastníci ubytovacích a rekreačných zariadení odpad správne nezabezpečili, a to aj napriek upozorneniam. Zásahového tímu ŠOP SR, ako aj Slovenskej inšpekcie životného prostredia," avizovala hovorkyňa Bocková.

Súvisiace články