Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenským zbrojovkám hrozilo prepúšťanie. Teraz je všetko inak
Zdielať na

Slovenským zbrojovkám hrozilo prepúšťanie. Teraz je všetko inak

SNINA / Kým pred pár rokmi im hrozilo prepúšťanie zamestnancov, dnes je po ich výrobkoch nevídaný dopyt a nových pracovníkov potrebujú ako soľ. Spoločnosť, ktorá na Slovensku vyrába delostreleckú muníciu do húfnic totiž od začiatku vojny zdvojnásobila svoju výrobu, prijala nových zamestnancov a kapacity zvyšuje aj ďalej.

Pred rokom a pol sme si nevedeli predstaviť, že by sme v tomto storočí boli svedkami ťažkých bojov húfnic, tankov a vojakov v zákopoch. V súčasnosti vojnu v našej tesnej blízkosti sledujeme v priamom prenose. Práve ruská invázia na Ukrajine znova otvorila otázku vyzbrojovania krajín a zásob munície do ťažkých pozemných zbraní. "V súčasnej dobe nie sú naplnené potreby ukrajinských ozbrojených síl ani Európy, ktoré si uvedomili v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, že zásoby neboli dostatočné a degradovali vplyvom tzv. mierovej dividendy," vysvetlil vojenský analytik Vladimír Bednár.

Zjednodušene povedané, v období, kedy krajiny neboli ohrozené vojnou, výdavky na obranu boli znížené. Dopyt narástol až teraz a tento trend bude pravdepodobne pokračovať aj v blízkej budúcnosti. "Väčšina súčasnej produkcie delostreleckých granátov, ktoré pochádzajú zo slovenských muničných tovární smerujú na ukrajinský trh," dodal Bednár. "Je to dobré, že tu ľudia budú mať prácu ale tak, že podporujú vojnu," vyjadril sa miestny obyvateľ. Zbrojárska spoločnosť, ktorá má svoje pobočky na Slovensku sa chystá vylepšovať nielen technológie na výrobu striel, ale aj zázemie pre zamestnancov. "Postupne renovujeme šatne, sociálne zariadenia, jedálne a modernizujeme vybavenie pracovísk," opísal manažér marketingu a komunikácie MSM GROUP, Michal Furik.

Nové stroje budú energeticky úspornejšie a vyprodukujú oveľa menej odpadu

"Napríklad v Snine plánujeme moderné pracoviská s robotickými ramenami a modernými CNC centrami," dodal Furik. Firma plánuje vyrobiť až 100-tisíc striel do húfnic ročne. "Celkovo plánujeme do našich prevádzok v Dubnici nad Váhom, Snine a Novákoch investovať takmer 50 miliónov eur. Tieto investície prinesú v najbližšom období viac ako 100 pracovných miest," vysvetlil Michal Furik. Vzhľadom na obrovský nárast dopytu po munícii, zbrojárska spoločnosť investuje do rozšírenia jej výroby nielen v závodoch na Slovensku, ale aj v Španielsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy