Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Protest v Detve. Obyvatelia nechcú ťažbu zlata
Zdielať na

Protest v Detve. Obyvatelia nechcú ťažbu zlata

DETVA / Máme toho dosť! Nechceme ťažiť zlato v našom meste. Odkazujú Detvanci ťažobnej spoločnosti, ukrývajúcej sa na záhadnej adrese v Stupave. V pondelok sa preto vydali na protest priamo pred jej sídlo, ktoré až nápadne pripomína schránkovú firmu.

Protest sa začal o siedmej, ľudia v Detve ťažbu zlata nechcú. "Tu ide o naše deti, aby sme si to tu uchránil. Ľudia, čo tu žijú, im záleží na prostredí," hovoria Detvania. Hrozba ťažby zlata je opäť reálna, obyvatelia Detvy ako aj zamestnanci podpolianskych strojární preto spojili všetky sily a ráno zablokovali cestu. Zároveň si pripomenuli aj 15. výročie blokády mosta v Detve z roku 2003 kedy sa podarilo zachrániť strojárne. Po zhruba hodine asi 200 ľudí prešlo smerom k stanici, odkiaľ pokračovali autobusmi smerom na Záhorie.

Päť autobusov zo stredného Slovenska dorazilo do Stupavy krátko po pol tretej. Vydali sa na cestu k firme, ktorá plánuje ťažiť zlato v ich meste. Na bráne firmy však nenájdete ani len zvonček. Televízia JOJ sa pokúšala kontaktovať aj konateľa spoločnosti Mining gold. Telefón na druhej strane linky ale niekto položil.

"Navrhujeme, aby MŽP skúmalo, či má technické zázemie, finančné zázemie, a personálne zázemie na to, aby mohol niesť aj zodpovednosť za dôsledky prieskumu," povedal Stanislav Ľupták, predseda OZ KOVO PPS Detva.

"Vydanie povolenia len zbytočne traumatizuje spoločnosť v danom území. Nemyslím si, že keď už raz bol vykonávaný geologický prieskum, že je ho potrebné vykonávať znovu. Žiaľ, legislatíva na Slovensku je momentálne taká, že každý, kto si zažiada, tak mu je vydané," hovorí premiér Peter Pellegrini. "V súčasnosti sa správnosť postupu preveruje. V prípade, ak by sa našli akékoľvek pochybnosti, minister pristúpi aj k prevereniu samotného rozhodnutia," povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy