Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruka, ktorú našli v banskobystrickom paneláku, patrí mužovi
Zdielať na

Ruka, ktorú našli v banskobystrickom paneláku, patrí mužovi

Zdroj: SITA

BANSKÁ BYSTRICA / Od začiatku marca zamestnáva pozornosť banskobystrických policajtov záhadná ruka. Mumifikovanú končatinu objavili robotníci počas zatepľovacích prác na sídlisku Sásová. Našli ju v škatuli medzi teplovzdušnými rúrami. Nikto nevie, ako dlho tam ležala. Polícia už ale pozná prvé detaily z pitvy.

Mumifikovaná ruka ležala v krabici pri teplovzdušných rúrach. Nebyť zatepľovacích prác na paneláku, nikto by ju zrejme tak skoro nenašiel.

Pravá končatina

Išlo o pravú končatinu, teda kompletnú časť ruky s dlaňou aj prstami. Nič viac známe nebolo. Súdne skúmanie ale prinieslo prvé výsledky.

"Na základe znaleckého skúmania vieme, že časť končatiny je mužského pôvodu," uviedla banskobystrická krjská hovorkyňa Mária Faltániová.

Zrejme tam ležala dlhé roky. Drevený obklad robili v paneláku ešte v 80 rokoch a odvtedy vchod neprešiel ďalšími úpravami. Domáci si nevšimli, že bol na niektorom mieste porušený.

Vysušilo ju teplo

Po chodbe okolo ukrytej krabice so záhadným objavom tak chodili nič netušiaci obyvatelia bytovky denne.

"Chémia nepotvrdila prítomnosť žiadne anorganickej látky," dodala hovorkyňa.

Končatina sa tak nedostala do kontaktu so žiadnymi chemickými látkami. Vysušilo ju teplo sálajúce od teplovzdušných rúr. Na polícii sa doteraz nikto neprihlásil s informáciami. Polícia tak stále nevie, odkiaľ končatina pochádza.

Ďalšie výsledky

Čakajú na ďalšie výsledky, z ktorých by mohli určiť, akým spôsobom bola ruka od zvyšku tela oddelená i časové obdobie, v ktorom k tomu mohlo dôjsť. Znalci tiež budú vedieť skúmaním určiť vek končatiny.

"Nezhoduje sa s databázou DNA," skonštatovala Faltániová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy