Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záchranári hľadali v Tatrách turistu. Pre hmlu sa stratil kamarátom
Zdielať na

Záchranári hľadali v Tatrách turistu. Pre hmlu sa stratil kamarátom

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Na hrebeni Nízkych Tatier sa stratil 36-ročný turista. Od partie kamarátov sa oddelil v hustej hmle. Vyčerpaný a dezorientovaný muž sa zmieril so svojim osudom. Zabalil sa do spacieho vaku a ľahol si vedľa chodníka.

Spolu so záchranármi vyrazil do terénu aj 16-mesačný nemecký ovčiak. Bola to jeho prvá záchranná akcia. Na Chopku ich už čakali traja turisti, známi nezvestného muža. Záchranárov nasmerovali do oblasti medzi sedlom Poľany a Derešmi. Práve tu svojho 36-ročného kamaráta stratili z dohľadu.

"Keď ho oni nezbadali za nimi a sa vrátili a nevideli ho, tak radšej zvolili variant, že utekali rýchlo na Chopok ohlásiť, čo sa stalo," informuje záchranár Milan Frejuk. 

Šiesti záchranári urobili rojnicu a spolu so psom pomaly postupovali hrebeňom. Fúkal silný nárazový vietor, viditeľnosť bola vplyvom rozvíreného snehu do 3 metrov, pocitovo bolo menej ako 10 °C pod nulou. Napriek tomu záchranári pokračovali v pátracej akcii, a po približne hodine muža našli. Turistu zabaleného v spacom vaku a zaviatého snehom lokalizoval práve lavínový pes Hektor.

"Urobil logickú vec, že ľahol si rovno k zimnému značeniu, lebo vedel, že buď ho budú kamaráti hľadať, alebo pôjdeme my po neho, aby sme ho hneď našli," opisuje Frejuk. Muž bol mierne podchladený, v kritickom stave mal najmä nohy. Vedľa chodníka ležal zrejme viac ako 3 hodiny. Záchranári mu poskytli suché oblečenie, teplý čaj aj energetické tyčinky.

"Využili sme nový oblek, ktorý máme. Je to overal z primaluftu, do ktorého sme ho obliekli, zateplili a keď sa rozohrial, už bol schopný ísť po vlastných...keby to bolo ešte trochu neskôr, už by tam bola malá šanca na prežitie," rozpráva záchranár. Na následné lekárske ošetrenie odviezli muža z Jasnej jeho známi. Podľa záchranárov sa doslova druhýkrát narodil.

"Tu bolo aj podcenenie toho, že nemali kvalitné oblečenie a potom mať v druhom rade teplý čaj, ktorý musí byť osladený, s citrónom a plus nejaký ten cukor. To je jedno aký, doboška, čokoláda, to podporí toho človeka a dokáže sa ešte vzchopiť," dodáva Frejuk. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy