Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rodičia ťažko chorých detí majú kritické podmienky. Pomoc od štátu neprichádza
Zdielať na

Rodičia ťažko chorých detí majú kritické podmienky. Pomoc od štátu neprichádza

BRATISLAVA / Všetko si zháňame sami, nedostali sme ani opatrovateľský príspevok, neostáva nám ani euro na terapie pre deti. Toto je len malá ukážka reakcií rodičov, ktorí sa starajú o ťažko choré deti. Zúfalý čin matky na Liptove v diskusných skupinách na internete vyvolal búrku. Minister sociálnych vecí hovorí, že všetko preveril a v tomto konkrétnom prípade rodina dostala všetky dávky. Faktom ale je, že takéto rodiny majú od luxusu na svetelné roky ďaleko.

"Sme často prehliadaní, nie je tu záujem," takto opisuje svoje skúsenosti mama 9-ročného Matejka, ktorý je väčšinu svojho života v bdelej kóme. S manželom sa starajú ešte o ďalšie tri deti. Žijú z jedného platu a opatrovateľského príspevku. Na terapie pre syna im už nevychádza. "Či sa to už týka stravy, plienok, liekov, špeciálnych pomôcok, ktoré vykrývajú čísla nad tisíce eur a ja mám ísť pravidelne rehabilitovať a platiť si to sa?," doplnila mama Stanislava Chovančová.

"Takéto dieťa potrebuje na svoj rozvoj ešte niekoľko 100 eur mesačne, aby zaplatila mama rôzne terapie, na ktoré by mal prispievať štát, ale toto sa nedeje," vysvetlila Monika Fričová z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením.

Matke skomplikoval situáciu posudok 

Pani Dana má dcéru s Aspergerovým syndrómom. Opatrovateľský príspevok jej už trikrát zamietli. Dôvod - jej dcéra je zapísaná do školy. "Je to len na vôli posudkového lekára. Momentálne má také zdravotné problémy, že nie je schopná navštevovať školu. Keby som bola na opatrovateľskom, nie som nútená pracovať a mám viac času sa jej venovať," povedala Dana Boháčiková. 

Rodiny s ťažko chorým dieťaťom sa často dostávajú do finančnej tiesne - o to horšie, ak jeden z partnerov odíde. Napriek tomu však automaticky nemajú ani podporu od štátu. Upozorňuje na to komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská: "Je pre nich ťažko dostupná pomoc zo strany štátu napríklad vo forme peňažného príspevku na opatrovanie takého dieťaťa alebo im nepriznávajú predlžený rodičovský príspevok do 6 rokov," vysvetlila.

Chýba odľahčovacia služba

"Na tomto sa už pracuje, aby nám neprepadávali cez sito, aby sme im vedeli pomôcť," uviedol Peter Ormady, riaditeľ Ústredia práce a rodiny. "Pred koncom minulého volebného obdobia došlo k navýšeniu kompenzačných príspevkov, ale môžeme sa špeciálne pozrieť na deti," tvrdí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). "My potrebuje zvýšiť platy, dobudovať kapacity, pritiahnuť odborníkov. Čiže my sa tu bavíme o 600-milinónoch eur," povedala bývala poslankyňa Jana Žitňanská (Demokrati).

Po tragédii na Liptove odborníci začali upozorňovať aj na to, že vyčerpaným rodičom už roky chýba odľahčovacia služba. Zo zákona na ňu majú nárok. Minister sociálnych vecí sľubuje, že sa na to pozrie. Jedným dychom však dodáva, že to patrí pod samosprávy. A tie už tradične bojujú s nedostatkom odborného personálu aj peňazí. "Aj bola u nás jedna, ale keď videla stav, zľakla sa a už neprišla," povedala Silvia Študentová, matka ťažko chorej.

Sú riešením eurofondy?

"Ja neviem, či toto je program, kde nám Európska komisia schváli eurofondové prostriedky. Potom budeme ak tak hľadať štátne prostriedky, ale musíme sa o tom baviť racionálne," povedal Erik Tomáš. "Práve eurofondy sú tie, ktoré majú slúžiť na inovatívne veci, na to, čo nefunguje," oponovala Žitňanská.

Mama znevýhodneného chlapca upozorňuje, že je kľúčové, aby mali rodičia možnosť vyvetrať sa, ísť na kávu, do divadla, nakúpiť alebo ísť na výlet.

Samostatnou kapitolou je vzdelávanie takýchto detí. Mnohé z nich ostávajú doma, kde školské povinnosti na seba opäť berú rodičia. "Vôbec nie je bežné, že deti so zdravotným postihnutím sú v škôlke alebo v škole. Veľmi často sú tam formálne na 2 hodiny," vysvetlila Monika Fričová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy