Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Dievčatko vyrástlo zo svojho invalidného vozíka. Namiesto štátu pomohli motorkári
Zdielať na

Dievčatko vyrástlo zo svojho invalidného vozíka. Namiesto štátu pomohli motorkári

KOŠICE/HUMENNÉ / Viete si predstaviť hodiny strávené na stoličke, ktorá je primalá a tlačí vás z každej strany? Presne toto zažíva 13-ročná Timea, ťažko zdravotne postihnuté dievčatko, ktoré vyrástlo zo svojho invalidného vozíka. Na nový má nárok až na budúci rok. Pomôcť sa jej rozhodla partia motorkárov.

Bez ohľadu na to, či ide o dieťa alebo o dospelého, nárok na úhradu ďalšieho mechanického vozíka z verejného zdravotného poistenia je každých 5 rokov. V Timkinom prípade je to budú rok, hoci sa do vozíka už dávno nezmestí. poisťovňa odkazuje, že môže požiadať o výnimku. "Zdravotná poisťovňa zváži na základe žiadosti úhradu ďalšieho vozíka aj pred uplynutím 5-ročného obdobia," informovala Kristína Baluchová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne. "V rámci mojej poradenskej praxe ešte som nestretol človeka, ktorý by bol úspešný s takouto žiadosťou," uviedol Tibor Köböl, podpredseda Organizácie muskulárnych dystrofikov.

 Poisťovne preplatia maximálne 70% z ceny nového vozíka, zvyšok je doplatok poistenca. Rodičia musia Timke zabezpečiť aj ďalšie špecifické súčasti. Stoja tisícky eur. "Podporu hlavy na opierku. Potrebovala bočné peloty, aby nepadala na jednu alebo druhú stranu, keďže nevie sama sedieť. Má aj výraznú skoliózu, má bolesti, takže tento vozík vieme aj nakloniť, aby si tie svaly vedeli oddýchnuť, keď sedí dlhšie," priblížila Timkina mama Iveta Tomčaková.

Pomôcky sú veľmi dôležitou súčasťou vozíka. Ak sú nastavené správne, dokážu predísť ďalším zdravotným komplikáciám ako sú preležaniny či pokrivenia chrbtice. "Neexistuje možnosť vybaviť vozík podľa potrieb. A nehovoríme o luxuse, ale zo zdravotného stavu vyplývajúcich potrebách, čiže zdravotné poisťovne nedávajú vhodné pomôcky ľuďom, ktoré majú také potreby," ozrejmil Köböl.

Do pôvodného vozíka sa už mesiace nezmestí. Čakať do budúceho roka na nový je nepredstaviteľné. Pomocnú ruku podala partia motorkárov. Vďaka benefičným podujatiam a darom dokázali dievčatku zabezpečiť vozík za 6 400 eur a ďalších 2 500 eur na potrebné rehabilitácie. "Štát by sa mal o nich postarať. Je to smutné, že musia sa ľudia dať dokopy a pomôcť, aby sa uľahčila ich ťažká životná situácia," uviedol Pavol Hammer, predseda OZ MotorHEad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy