Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kežmarčania zápasia s nánosmi bahna
Zdielať na

Kežmarčania zápasia s nánosmi bahna

"Robí sa strašne veľa v Kežmarku, máme tam skládky nábytkov, elektrospotrebičov, ľudia boli po pás v bahne, už naozaj nevládzu a sú v šoku," hovorí vedúca odboru civilnej ochrany a krízového riadenia v Kežmarku...

Najhoršia situácia je v územnom obvode v Kežmarku, kde ľudia zápasia s nánosmi bahna a ešte stále vyťahujú množstvo vody zo suterénov domov. "Robí sa strašne veľa v Kežmarku, máme tam skládky nábytkov, elektrospotrebičov, ľudia boli po pás v bahne, už naozaj nevládzu a sú v šoku," priblížila vedúca odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Kežmarku Mária Hužíková. Najhoršie je to s technikou, tá nestačí všetko odvážať, mesto je stále bez elektriny a niektoré úseky aj bez vody.

"Podobná situácia je aj v Ľubici, museli sme volať statikov, aby skontrolovali mosty v okolí Ľubice a Kežmarku, začínajú praskať tiež rodinné domy," uviedla Hužíková. Do Ľubice sa dá dostať len cez Žakovce, z Kežmarku do Ľubice je cesta kvôli povodňovým prácam ešte stále uzavretá.

Naďalej odrezaná od sveta je obec Jurské, situácia je tam viac než kritická. Obec zásobuje liekmi a potravou letka Ministerstva vnútra SR, pred Jurským totiž voda zmyla mosty, a aj kusy cesty a inak ako vrtuľníkom sa tam momentálne dostať nedá.

"V sobotu (5.6.) to vyústilo do nepokojov, došlo tam k napadnutiu starostu, v noci tam bolo okolo 100 policajtov," zdôraznila Hužíková. Pracovníci krízového štábu sa momentálne priamo na mieste snažia nájsť spôsob, ako vysypať provizórnu cestu, aby sa do obce dalo dostať aj po zemi.

V územnom obvode Stará Ľubovňa je situácia pokojnejšia, voda už opadla a počasie je priaznivé. Naďalej sa rieši zásobovanie pitnou vodou v meste Stará Ľubovňa, vo večerných hodinách by to už malo byť v poriadku a vodu by mali mať v celom meste. "Riešime elektrické napojenie, Nová Ľubovňa už má elektrinu, výpadky sú v menších obciach," priblížil prednosta Obvodného úradu v Starej Ľubovni Peter Sokol.

TASR/Lukáš Furcoň

Za obcou Kolačkov sa vytvorila hrádza vo vojenskom pásme, od včera je tam situácia monitorovaná. Nahromadila sa tam voda z 1000 hektárovej plochy lesa a vytvorilo sa akési prírodné jazero, sú tam popadané stromy, kamene a bahno. "Oproti sobote to kleslo asi o 1,5 metra, budeme hľadať ďalšie možnosti ako to úplne spriechodniť, máme to pod kontrolou," konštatoval Sokol.

Naďalej sú odrezané časti Mníška nad Popradom Káče a Medzibrodie, ostatné cesty sú zjazdné, aj keď s určitými obmedzeniami. "V Novej Ľubovni budeme dnes budovať náhradný most, aby bolo možné sa dostať do obce Jakubany," zdôraznil Sokol. Situácia v regióne sa však podľa neho dá považovať za stabilizovanú, riešia sa teraz následky povodní.

Voda opadla už aj v územnom obvode Spišská Nová Ves, naďalej sa pracuje na odstraňovaní škôd. Problém je ešte stále s mostom za Spišskou Novou Vsou. Ten ešte v piatok (4.6.) strhla voda a prerušila sa tak hlavná tepna zo Spiša do Košíc. "Nákladnú dopravu sa snažíme odkláňať cez Levoču, osobná sa dostane na Košice cez Markušovce a Odorín," priblížil prednosta Obvodného úradu v Spišskej Novej Vsi Marián Bubeník.

Najčítanejšie správy