Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Čo všetko zvládne človek po amputácii končatiny? Všetko. Dokázali to pacienti na 1.ročníku Fitness dní
Zdielať na

Čo všetko zvládne človek po amputácii končatiny? Všetko. Dokázali to pacienti na 1.ročníku Fitness dní

BRATISLAVA / Čo všetko zvládne človek po amputácii končatiny? Všetko. Minimálne aspoň nás o tom presvedčili pacienti, ktorí prišli na 1. ročník Fitness dní, ktoré zorganizovala špecializovaná nemocnica, ktorú navštevujú práve pacienti z celého Slovenska, ktorí si prešli amputáciou.

Zdolanie nerovných povrchov je pre bežných ľudí samozrejmosťou, no pre pacientov po amputácii veľkou výzvou. Vďaka cvičisku sa ale v nemocnici podarilo postaviť na nohy, a to doslova na nohy, tisícky pacientov.

"V tej hospitalizovanej časti sme ich odliečili cca cez 2 000 a v tej ambulantnej ich bolo vyše 5 000," hovorí riaditeľka Špecializovanej nemocnice pre ortopedickú protetiku Denisa Vlková.

K nim patrí napríklad aj Michal, ktorý prišiel o nohu po nehode na motorke. To mu ale nezabránilo v tom, aby sa o pár rokov neskôr stal majstrom Slovenska a neskôr aj majstrom sveta v kulturistike.

"Po návrate z nemocnice som doma iba neležal, začal som doma cvičiť s nejakými expandermi. Začiatky boli ťažké, ale postupom času som sa vynašiel," priznal pacient po amputácii Michal Lukáč.

To, že cvičenie je pre ľudí prospešné, nie je žiadna novinka. No pre ľudí po amputácii to platí dvojnásobne. "Keď ležia, keď prídu o nohu, tak zistia to, že chcú chodiť, sa hýbať a žiť. Majú zmysel života," vysvetlil vedúci fyzioterapeut Nemocnice pre ortopedickú protetiku Peter Kostovčík.

"Aby človek zvládal mať tú nohu dajme tomu 8 - 10 hodín denne a ešte vôbec sa pasovať s niečím takýmto, že prekračovať nejaké prekážky," povedal Ivan Bauer, pacient po amputácii.

"Tu sa len to učíme a vlastne ten priamy kontakt s tými prekážkami príde v reálnom živote," povedal pacient Marek Zanavit. Marek vďaka poctivému cvičeniu už zvláda aj prechádzky v lese, aj keď v ostatnom období je o čosi opatrnejší. "Snažím sa, ale teraz sú tam tie medvede takže, to tam je troška náročné a my postihnutí nevieme utekať," hovorí s úsmevom Zanavit.

Počas jedného týždňa mohli pacienti v nemocnici absolvovať 1. ročník Fitness dní. "Sme zistili, že je veľmi dobré, keď sa určitá komunita ľudí stretne. Môžu si odovzdať svoje poznatky," povedala Denisa Vlková.

Nie je to len o cvičení. Pacienti mali možnosť vyskúšať si nové protézy, naučiť sa, ako zvládať problémy, ktoré zažívajú, až po spôsoby, ako riešiť byrokraciu na Slovensku.

"Chceme, aby ľudia boli nielen liečení, ale aby mali aj nejakú pridanú hodnotu," povedala sestra v odbornej ambulancii Edita Štefániková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy