Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pokúsil sa znásilniť matku svojich detí. Podľa nej sa už situácia zlepšila, súdny proces ale zvrátiť nemôže
Zdielať na

Pokúsil sa znásilniť matku svojich detí. Podľa nej sa už situácia zlepšila, súdny proces ale zvrátiť nemôže

ZEMPLÍN / Muž zo Zemplína sa mal podľa polície dopustiť sexuálneho násilia na matke svojich detí. Práve dcéra ženu z otrasnej situácie vyslobodila, keď počula jej volanie o pomoc. Prípad skončil na stole sudcu a údajný agresor si sadne na lavicu obžalovaných. Aj keď poškodená tvrdí, že správanie otca jej detí sa výrazne zlepšilo, podľa expertky súdny proces zvrátiť nemôže. Mužovi hrozí vysoký trest.

Malo sa to stať v jednom z bytov v paneláku na Zemplíne. Muž sa mal pokúsiť znásilniť matku svojich detí. Matku bránila dcéra. "V tom pribehla z detskej izby moja dcéra. Skočila mu na chrbát a začala ho päsťami udierať do chrbta. Nestalo sa to prvýkrát. Dokopy ma napadol dvanásťkrát. Dvanásťkrát som bola nútená privolať policajnú hliadku, ale oni s tým prakticky ani nič nerobili. Vždy to zapísali ako priestupok," hovorí poškodená.

Obvinený skutok nekomentoval. Sudca síce uznal dôvody navrhovanej väzby zo strany prokurátora, no muža prepustil na slobodu a väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Prijal písomný sľub.

"Zároveň uložil obvinenému zákaz kontaktu s poškodenou v akejkoľvek forme, vrátane kontaktovania prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby," uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová.

Polícia prípad uzavrela a spis putoval na prokuratúru

Prokurátor už muža zo zločinu sexuálneho násilia aj obžaloval. Podľa poškodenej sa správanie muža zmenilo k lepšiemu a mrzí ju, že sa tak nestalo skôr, aby sa vyhli opletačkám so zákonom. Podľa expertky ale poškodená súdny proces zvrátiť nedokáže.

"Nespadá do kategórie trestných činov, kde sa vyžaduje súhlas poškodeného. V podstate je možné len to, aby v rámci hlavného pojednávania vypovedala o všetkých týchto skutočnostiach, aj o tom, ako sa zmenil, ako sa stará o deti," povedala Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo.

Vzhľadom na to, že sa mal skutku dopustiť na chránenej osobe, hrozí mu zvýšená trestná sadzba. "Ak sa obvinenému mužovi vina preukáže, hrozí mu trest odňatia slobody na sedem až 15 rokov," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove,  Jana Ligdayová.

Opletačky má aj pre šoférovanie pod vplyvom alkoholu, pričom prvostupňový súd mu podmienku premenil na nepodmienečný trest. Obvinený sa však odvolal. 

"Obvinený je momentálne stíhaný na slobode a o sťažnosti bude rozhodovať Krajský súd v Prešove," povedal Róbert Mitro, dočasný zástupca hovorkyne súdov v Prešovskom kraji.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy