Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Duray: Neviem si predstaviť, ako sa môže ospravedlnenie vymáhať exekúciou
Zdielať na

Duray: Neviem si predstaviť, ako sa môže ospravedlnenie vymáhať exekúciou

Zdroj: duray.sk

Podpredseda SMK sa ospravedlnil národniarom v maďarčine

"Majú právo na to, aby sa dovolali na Najvyšší súd (NS) SR. Aj ja som mal na to právo, ale ja som ho nevyužil," komentoval dovolanie na NS SR, ktorým chce SNS dosiahnuť vyplatenie finančného zadosťučinenia vo výške 33.194 eur (milión Sk). Túto sumu strane za Durayove výroky priznal okresný súd, bratislavský krajský súd však túto povinnosť podpredsedovi SMK zrušil a zaviazal ho iba k ospravedlneniu. To však Duray zaslal SNS v maďarčine.

"V rozsudku je jasne napísané, že pán Duray sa má SNS ospravedlniť, v rozsudku je napísaný text, ako sa má ospravedlniť, text je napísaný v slovenčine," upozornil advokát zastupujúci SNS Karol Gordík, podľa ktorého podpredseda SMK zaslaním maďarského textu nenaplnil právoplatný a vykonateľný rozsudok súdu. "Ja teda postupujem v zmysle platných právnych predpisov," odpovedal na otázku, ako SNS reagovala na Durayov list s ospravedlnením v maďarskom jazyku.

Postupom "v zmysle právnych predpisov" môže byť priamo oslovenie exekútora, ktorý sa potom u Duraya bude domáhať naplnenia rozhodnutia súdu a v prípade, že mu podpredseda SMK nevyhovie, môže mu ukladať pokuty až do výšky 30 tisíc eur (903.780 Sk). Duray uviedol, že zatiaľ ho žiadny exekútor neoslovil a osobne si ani nevie predstaviť, ako by vymáhal nefinančnú pohľadávku. "To je veľmi zložitá právna otázka. Nie je možné to riešiť takýmto spôsobom," poznamenal. Ak je podľa neho SNS nespokojná so spôsobom realizácie rozsudku, má sa opäť obrátiť na súd.

Senát Krajského súdu (KS) v Bratislave 18. júna v odvolacom konaní rozhodol, že Miklós Duray sa musí SNS písomne ospravedlniť za výrok: "Vláda nie je v jednoduchej situácii v súvislosti s odpoveďou na takýto list. Slovenská vláda totiž pozostáva z jednej tretiny zo Slotovej strany, ktorá je fašistickou stranou," nemusí jej však zaplatiť zadosťučinenie vo výške 33.193 eur (milión Sk). Zmenil tak pôvodné rozhodnutie okresného súdu, podľa ktorého mal Duray zaplatiť súdne trovy vo výške 22.870 eur (689.000 Sk), ale aj nemajetkovú ujmu.

"Dôvodom rozhodnutia je, že podľa názoru odvolacieho súdu uvedený výrok bol neoprávneným zásahom, preto sa musí odporca písomne ospravedlniť. V časti primeraného zadosťučinenia v peniazoch navrhovateľom neboli v celom konaní preukázané negatívne dôsledky do zásahu dobrej povesti," povedal po vyhlásení rozsudku hovorca KS Pavol Adamčiak. "Osobne to hodnotím ako čiastočný úspech," uviedol vtedy Duray v reakcii na verdikt.

Ospravedlnenie Duray zaslal SNS v maďarskom jazyku s odôvodnením, že týmto spôsobom využíva svoje právo. "Pre súkromné osoby platí princíp, že občan môže robiť všetko, čo zákon nezakazuje," vysvetlil ešte 6. augusta Duray s dodatkom, že každý, hoci aj Kórejčan, má právo naplniť rozsudok súdu zaslaním ospravedlnenia v rodnom jazyku.

Zdielať na