Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEOTRÉNING: S týmito cvikmi sa efektívne dostanete do letnej formy
Zdielať na

VIDEOTRÉNING: S týmito cvikmi sa efektívne dostanete do letnej formy

BRATISLAVA / Leto už udrelo plnou silou, hoci sa oficiálne začne až o pár dní. Oblečenia nosíme minimum, na kúpaliskách, či pri jazerách ešte menej. A viacerí už riešia, ako sa čo najrýchlejšie dostať do formy.

Letné obdobie mnohých z nás nabáda k lepšiemu stravovaniu a zdravšej životospráve. "Ľudia viac vyhľadávajú čerstvé potraviny ako sú zelenina či ovocie, tie sú oveľa chutnejšie práve v lete. Keď sa k tomu pridajú ľahké prílohy je to ideálna strava pre každého," povedala kondičná trénerka Kristína Eiselová. 

Ľudia s príchodom teplého počasia chcú rýchlo schudnúť, to však nie je úplne jednoduché ak sa človek nehýbal zvyšok roka. "Človek chce dohnať celý celý rok a začne hladovať, čo je úplný nezmysel. Lepšou cestou je pravidelná strava a pohyb," uvádza Eiselová. Veľkým mýtom je aj jedenie po osemnástej hodine, čo nemá žiadny efekt pri chudnutí. "Veľa ľudí si myslí, že keď spravia milión brušákov, tak budú mať tehličky na bruchu. Takto to ale vôbec nefunguje, najdôležitejšia je strava. Brucho sa robí v kuchyni." Trénerka odporúča vykonávať nasledujúce cviky po kardio cvičení ako je bicykel, plávanie či korčule. "Ideálne je cvičiť aspoň trikrát týždenne po 30 minút, do toho je dobré zapojiť aj kardio cvičenie," dodala Eiselová. 

Angličáky 

Tento cvik je dobrý na rozohriatie, keďže zapája viaceré časti svalov. V počiatočnej polohe človek stojí vzpriamene a pozerá pred seba. Následne sa dynamicky presunie do kliku, dotkne sa oboma rukami podlahy a nohy vystrie dozadu. Po kliku pokrčíte nohy a tie sa dostanú pred hrudník tak, aby ste sa dostali do pozície drepu a vyskočili čo najvyššie. Ľahšou alternatívou je rúčkovanie dopredu do kliku, v zvislej polohe cvičiaci urobí jeden klik a následne sa vráti do základnej pozície.

Odporúčanie trénerky: 5x20 opakovaní.

noviny.sk

​Klik

Aj v tomto prípade sú možné dve variácie cviku klik v planku a klik na kolenách tzv. ženský klik, ktorý je jednoduchší. Pri tricepsovom kliku je dôležité mať ruky na úzko a stiahnutý stred tela, ktorý pri tomto cvičení tiež posilňujeme spolu s tricepsom.

Odporúčanie trénerky: 5x15 opakovaní. 

Na posilnenie hrudníka je vhodný klik, pri ktorom sú ruky na šírku ramien. Pri klikoch je dôležité dýchanie nádych dole a výdych hore. 

Odporúčanie trénerky: 5x15 opakovaní. 

Zaujímavou variáciou je aj klik s cvičencom oproti. Obidvaja sa dajú oproti sebe do planku, držia stred tela a podávajú si ruky vo výdychu. V prípade, že na tento cvik nie sú dvaja, dá sa cvik vykonávať aj samostatne, človek len predpažuje ruky. 

Odporúčanie trénerky: 5x15 opakovaní. 

noviny.sk

​​Výpad dozadu 

​Cvik je zameraný najmä na zadok a stehná. Cvičenec strieda nohy, ktoré kladie dozadu. Pri pohybe smerom nadol človek vydychuje. Cvik je možné sťažiť použitím fitness gúm, ktoré si dá tesne nad kolená. Možná je aj variácia s použitím činiek v rukách, ktoré môže predpažovať alebo upažovať. 

Odporúčanie trénerky: 5x20 opakovaní. 

noviny.sk

Drep na široko

Východiskovou pozíciou je široký postoj, špičky nôh smerujú von. Cvičenec urobí drep, dole sa nadychuje a hore vydychuje. Tento cvik sa dá kombinovať aj s kardiom, kedy sa dole v drepe robia preskoky, tým je cvičenie dynamickejšie. 

Odporúčanie trénerky: 5x20 opakovaní.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy