Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Europoslanec Peter Pollák: Veľké nádeje dávame do nových vakcín
Zdielať na

Europoslanec Peter Pollák: Veľké nádeje dávame do nových vakcín

BRATISLAVA / Vakcíny. Bude ich dosť? Ktoré sú a budú k dispozícii? To sú témy, ktoré rezonujú nielen na Slovensku ale aj v Európskej únií.

Aká je súčasná situácia s vakcínami? Vieme, že ich nie je dostatok, dodávky meškajú a situáciu rieši aj europarlament. Pred rokom sme ani nemysleli na to, že dnes bude. Europoslanec Peter Pollák pri tejto príležitosti pripomenul, že doposiaľ sa Európskej liekovej agentúre podarilo schváliť 3 vakcíny. "Najsľubnejšie vyzerá vakcína od spoločnosti Johnson and Johnson. Veríme, že naozaj sa nám podarí čo najskôr túto vakcínu používať v našom priestore. Dnes je stav taký, že výrobcovia, s ktorými mala EÚ podpísané zmluvy, nedokážu dodať potrebné množstvo vakcín podľa zmluvy," dodal Pollák.

Europoslanec Pollák zároveň upozornil na fakt, ktorý hovorí aj v neprospech Európskej únie. Mnohé krajiny, ktoré sú mimo európskeho priestoru sú na tom so zaočkovaním oveľa lepšie. "Európska komisia nás ubezpečila, že naozaj do konca leta bude zaočkovaná kritická masa ľudí. Po lete by sme mohli žiť lepšie," poznamenal europoslanec.

Otázky však vyvolávajú výpadky dodávok, nepresnosti v rámci zmlúv. V tomto však kompetencie EÚ nemá a môže sa len spoliehať na ďalších výrobcov. "Veľké nádeje dávame do nových vakcín... Veríme, že toto nás nejakým spôsobom zachráni, "  dodal.


Veľký problém v EÚ robí vakcína od AstraZeneca, v mnohých krajinách zostávajú jej dávky nevyužité, pretože ľudia ju odmietajú, zrejme faktu nepomohla ani nemecká kancelárka Angela Merkel, ktora by sa ňou podľa vlastných slov nedala vakcinovať, aj keď ako dôvod uvádza svoj vek a odporúčanie nemeckých odborníkov. Napriek tomu Európska lieková agentúra schválila jej použitie aj nad 65 rokov. "AstraZeneca je dobrá vakcína. Reakcie organizmu sú v podstate dráždivejšie. Je to znakom, že tá vakcína je dobrá a funguje. Po prekonaní týchto pár hodinových ťažkostí tá vakcína účinkuje v tele," myslí si Pollák. Témou týchto dní je aj ruská vakcína Sputnik V. Peter Pollák vyjadril pochopenie nad lídrami krajín EÚ, ktoré sa rozhodli pre obídenie spoločného trhu a nakúpeniu tejto vakcíny. "Je potrebné povedať to, že na Slovensku máme skúsenosť aj s neregistrovanými liekmi. Samozrejme, všetko musí byť na dobrovoľnej báze,"  dodal.

Poslanie poslanca Európskeho parlamentu si vyžaduje aj náročné cestovanie. V dobe pandémie to však prináša svoje obmedzenia a riziká. "Keď prídete do Bruselu tak idete len do práce a domov,"  opísal svoje pracovné cesty. Okrem svojej práci v Bruseli sa europoslanec venuje aj inej činnosti. Pracuje v prvej línií v levočskej nemocnici. "Ja som bol od vypuknutia pandémie stále v prvej línií. Považoval som za dobré ísť v tejto chvíli medzi ľudí a hovoriť s nimi,"  dodal Peter Pollák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy