Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zistenia TV JOJ: Kľúčový svedok v dôležitých kauzách František Böhm sa zastrelil
Zdielať na

Zistenia TV JOJ: Kľúčový svedok v dôležitých kauzách František Böhm sa zastrelil

BRATISLAVA / Jeden z kľúčových svedkov vo viacerých korupčných kauzách policajných špičiek František Böhm podľa informácií televízie JOJ spáchal samovraždu. Patril k skupine kajúcnikov, ktorí sa rozhodli spolupracovať s vyšetrovateľmi. Opisoval korupčnú chobotnicu, na základe ktorej muži zákona údajne kryli trestnú činnosť. Po smrti Milana Lučanského tak Národná kriminálna agentúra prišla o ďalšieho dôležitého svedka.

Podľa informácií TV JOJ sa Böhm strelil do hlavy. Svoju manželku postrelil do oblasti hrudníka. Incident sa mal odohrať v piatok v neskorých večerných hodinách v obci Plavecký Štvrtok. Manželku po incidente ošetrovali záchranári a akutálne sa nachádza po operácií hrudníka v bratislavskej nemocnici Ružinov v stabilizovanom stave. V čase tragickej udalosti sa mal v dome nachádzať aj ich 20-ročný syn.

"Dnes nadránom k nám bola privezená osoba so strelným poranením hrudníka. Pacientka absolvovala operačný zákrok. Momentálne je v stabilizovanom stave a pri vedomí," uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Böhmova manželka sa podľa informácií TV JOJ mala pokúsiť zabrániť manželovi spáchať samovraždu. Postreliť ju mal omylom. .Vyšetrovatelia strávili v dome Böhmovcov celú noc. Ráno z neho postupne vynášali plné vrecia s rôznymi materiálmi a dokumentami. Nebohého Františka Böhma odviezli z jeho rodinného domu v Plaveckom Štvrtku takmer po 11-tich hodinách.

František Böhm bol kľúčovým svedkom vo viacerých kauzách, ktoré momentálne vyšetruje polícia. Namočil bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, mal sa podieľať na kšeftoch s pohonnými látkami a vratkami DPH a tiež uplácať daňových kriminalistov a vysokopostavených policajných úradníkov, vrátane bývalého policajného prezidenta MIlana Lučanského. A vykupovať si tým beztrestnosť pre seba a svojich kumpánov. Böhm údajne na úplatkoch vyplatil skorumpovaným funkcionárom viac ako tri milióny eur.

Böhma prepustili z väzby v decembri, keď sa rozhodol spolupracovať s vyšetrovateľmi. Podľa informácií TV JOJ bol počas pobytu za mrežami aj na psychiatrii trenčianskej väzenskej nemocnice pre samovražedné sklony. Preto je otázne, nakoľko sa polícia stará o dôležitých svedkov, ktorí by mohli pomôcť rozpliesť korupčnú schému v polícii. Podľa bývalého vyšetrovateľa Petra Vačoka by však prípadná ochranná väzba bola prílišným vstupom do ľudských práv. "Pokiaľ niekto si chce siahnuť na život, tak ho neukontrolujete, to by musel pri ňom stále niekto sedieť, respektíve držať za ruku to nie je možné," skonštatoval bývalý vyšetrovateľ.

František Böhm mal podľa informácií televízie JOJ patriť k jednému z najkľúčovejších svedkov v histórii NAKA. Svedčil proti ľuďom v tajnej službe, proti daňovým kriminalistom, ako aj špičkám v policajnom zbore a NAKA teraz prišla o ďalšieho kľúčového svedka.

Vačok jedným dychom dodal, že v kauzách, v ktorých ešte nepadlo obvinenie, sú Böhmove výpovede pred súdom už nepoužiteľné. "Ľudia, ktorí sú stíhaní zo závažných vecí, sú obmedzení na osobnej slobode, sú pod obrovským tlakom nielen oni, ale aj rodiny a nechápem, prečo sú niektoré veci vyšetrované celé mesiace až roky," dodal bývalý vyšetrovateľ.

Böhmova výpoveď môže zaznieť pred súdom

Špeciálny prokurátor, ktorý sa zaoberá kauzou Judáš pre TV JOJ pripomenul, že trestný poriadok pamätá na situácie, pokiaľ osoba zomrie. V tomto prípade aj naďalej budú platiť výpovede Františka Böhma. "Výpoveď svedka bola urobená v prípravnom konaní, tak ako u každého svedka v trestnom konaní. Je možné a je nutné ju posudzovať súhrnne s ostatnými dôkazmi," uviedol porkurátor Peter Kysel. Zároveň podotkol, že v takomto prípade je možné použiť výpoveď pred súdom. 

Incident opísala aj samotná polícia. "Krátko pred polnocou sme prostredníctvom tiesňovej linky 158 prijali oznámenie o postrelenej žene a zastrelenom mužovi, ktorí sa mali nachádzať v jednom z rodinných domov v obci Plavecký Štvrtok. Podľa doterajších informácií mal muž spôsobiť strelné zranenie žene a následne sa mal sám zastreliť. Žena bola so zraneniami prevezená do jednej z bratislavských nemocníc. Muž zraneniu na mieste podľahol. Prípad si vzhľadom na jeho závažnosť  na mieste prevzala bratislavská krajská kriminálka. Policajti na mieste v súčasnosti vykonávajú všetky potrebné prvotné a neopakovateľné procesné úkony. Okolnosti tohto prípadu sú v týchto chvíľach predmetom intenzívneho vyšetrovania. Hneď ako to procesná situácia umožní, budeme verejnosť o prípade informovať," uviedla policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Policajný prezident Kovařík si neželá šírenie hoaxov

Policajný prezident Peter Kovařík taktiež zareagoval na tragickú udalosť. Vo svojom stanovisku upozornil na možné konšpirácie a zopakoval tak oficiálnu verziu prípadu. "Bol by som veľmi nerád, ak by sa v súvislosti s touto udalosťou šírili rôzne konšpirácie a špekulácie. V žiadnom prípade sa nejedná o vraždu, ale podľa doterajších informácií F. B. spôsobil svojej manželke neúmyselné strelné zranenie a následne sa sám zastrelil. Ženu so zraneniami previezli do jednej z bratislavských nemocníc. F.B. zraneniu na mieste podľahol. Vyšetrovanie je vedené na krajskom riaditeľstve v Bratislave, viac podrobností zatiaľ nie je možné zverejniť." napísal Kovařík.

František Böhm bol kľúčovým svedkom vo viacerých kauzách, ktoré momentálne vyšetruje polícia. Böhm spolupracoval s políciou. Bývalý exsiskár kooperoval s políciou v kauzách ako Judáš či Texasan. 

Kauza Judáš

František Böhm vypovedal na NAKA aj v stredu, 27. januára. Bývalý príslušník SIS a podnikateľ s palivami František Böhm vypovedal o údajnom podplácaní exprezidenta polície Milana Lučanského a ďalších obvinených v prípade Judáš.

Böhma pre spoluprácu s políciou prokurátor prepustil z väzby a stíhaný bol na slobode.Böhma z väzby prepustili 11.decembra mnulého roka.

Podľa jeho tvrdení odovzdával skorumpovaným šéfom finančnej správy a polície státisíce eur za krytie jeho kšeftov s pohonnými hmotami a vratkami DPH. Böhm údajne na úplatkoch vyplatil skorumpovaným funkcionárom viac ako tri milióny eur.

Peniaze mal odovzdávať aj za iných podnikateľov, ktorým hrozilo vyšetrovanie polície a daniarov. Napriek tomu, že proti Lučanskému je pre úmrtie trestne stíhanie zastavené, svedkovia naďalej objasňujú aj jeho údajnú trestnú činnosť. "Tie skutky - tam je viacero ľudí obvinených. Oni sa týkajú aj ľudí, ktorí sú stále v trestnom stíhaní, takže sa týkali aj Lučanského. Vypovedal komplexne, je možné, že ho bude potrebné k nejakým veciam dopočuť, ale do tohto okamihu si skôr myslím, že nie," uviedol Daniel Lipšic, obhajca obvineného námestníka SIS B.Beňa.

​Kauza Texasan

Böhm vypovedal aj v prípade kauzy známej ako JOPI Trade. Ide o obchodníkov s pohonnými hmotami a olejmi. V decembri Böhm a Makó mali pred prokurátorom objasňovať, ako podľa nich fungovala korupčná schéma, vďaka ktorej mali byť krytí.

"Za účelom plynulého a bezproblémového priebehu obchodovania s minerálnymi olejmi bez zásahu bezpečnostných zložiek štátu spoločnosti JOPI TRADE ako aj ďalších spoločností obchodujúcich hlavne s minerálmymi olejmi prostredníctvom Františka Böhma, Ľudovíta Makóa, ako aj ďalších nestotožnených osôb pravidelne poskytovali úplatky viacerým funkcionárom KÚFS a PZ SR," uvádza sa v obvinení. 

Podľa zistení TV JOJ Böhm a Makó hovorili o tom, že boli prostredníci, cez ktorých obvinení podnikatelia z JOPI Trade uplácali desiatkami tisíc eur. Končiť mali až na najvyšších miestach u obvineného Bernarda Slobodníka. Otázkou však je, či to tak aj naozaj bolo, alebo si peniaze kajúcnici Böhm a Makó nechávali len pre seba.  "Nemôžem sa vyjadrovať," odpovedal na otázky exsiskár. 

​František Böhm je spájaný aj s Milanom Lučanským

Bývalý top funkcionár Finančnej správy Daniel Čech, ktorý taktiež spolupracuje s políciou sa 14. januára vyjadroval najmä k bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému. Podľa informácií TV JOJ vypovedal o utajenom stretnutí Františka Böhma, Milana Lučanského, Daniela Čecha a policajta Norberta Pakšiho. Stretnúť sa mali v obľúbenom americkom fastfoode na Račianskej ulici v Bratislave. Tam sa mali všetci dohodnúť, že za krytie Böhmových podvodov na daniach, budú dostávať mesačný paušál 10 tisíc eur. Ten si policajti s Čechom mali deliť tak, že Čechovi ostalo z každého paušálu 4 tisíc eur. Za osem mesiacov si tak mal zarobiť viac ako 30 tisíc eur. Lučanský po zadržaní branie úplatkov poprel a obvinenia považoval z vymyslené sprostosti, ktoré mal ale Čech na svojom januárovom výsluchu priznať. 

​Lučanský dlhodobo odmietal tvrdenia kajúcnikov, že by bral úplatky. Pred vyšetrovateľom, krátko po jeho zadržaní odmietol akúkoľvek spoluprácu s Böhmovcami. 

Lučanský 7. decembra vypovedal takto: "Tam je napísané 510 tisíc! Preboha, to je toľko peňazí, že by som s nimi musel kúriť," reagoval Lučanský. Lučanský popieral, že by sa nechal uplácať Františkom Böhmom. Aj po obvinení v prípade Judáš tvrdí, že všetky peniaze a majetky, ktoré mal, sú zdokladované. A pred vyšetrovateľom opisoval ako naopak jeho meno zneužívali “kriví” policajti. “Vyberajú na mňa peniaze a ja len chodím a vysvetľujem polícii,” povedal v decembri Lučanský. Podľa Lučanského úplatky na neho hodila práve kamarátska dvojica Böhm a Pakši.

Tí sa poznajú z čias, keď robili spolu na polícii a ich vzťah pokračoval aj keď Böhm odišiel do SIS. Pakši sa mal podla Lučanského stať Böhmovým prostredníkom medzi nimi a dohadovať stretnutia, keď sa Böhm snažil dostať k prezidentovi. KeĎ na decembrovej výpovedi na NAKA čítal obvinenia, nazýval Pakšiho "kvázi kamarát" a podľa obvinenia aj ako obyčajného zlodeja. Vychádzalo mu to podľa jeho slov z toho, keď premýšľal nad obvineniami, že cez Pakšiho bral státisíce od Böhma. Vyšetrovateľovi to vysvetlil takto:“Vychádza mi to tak, že na mňa vyberal od Böhma peniaze, ktoré si nechával. Preto na Böhma nikdy nedal číslo a vždy bol ako sprostredkovateľ stretnutí. Asi sa bál, že by sa ma sám Böhm možno spýtal, že či som spokojný s financiami, ktoré mi mal poslať.”

Lučanský si myslel, že Böhm aj Pakši si vymysleli plán ako na neho hodiť branie úplatkov a mali to dohodnúť na spoločných stretnutiach v Chorvátsku. Tam má Böhm vlastniť apartmány a Pakši za ním pravidelne chodil. Lučanský sa vyjadril, že Pakši si tam túžil na starobu zadovážiť hotelík.

​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy