Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kajúcnici Makó a Böhm o kauze Texasan: Desaťtisícové úplatky končili až na najvyšších miestach
Zdielať na

Kajúcnici Makó a Böhm o kauze Texasan: Desaťtisícové úplatky končili až na najvyšších miestach

PEZINOK / Korunní svedkovia najväčších káuz uplynulých dní sa v utorok posadili pred prokurátora. Bývalý vysokopostavený šéf finančnej správy Ľudovít Makó a exsiskár František Böhm strávili na Úrade špeciálnej prokuratúry v Pezinku celé hodiny. Muži, ktorých dnes mnohí označujú za kajúcnikov, mali vypovedať k prípadu známemu ako JOPI Trade.

Celý deň strávili pred prokurátorom dvaja kajúcnici. Prvý odišiel František Böhm. Po desiatich hodinách ho nasledoval Ľudovít Makó.  Areál Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Už pred ôsmou ráno k prokurátorovi prichádzajú advokáti a muži ktorí by mali objasniť prípad korupcie v kauze známej ako JOPI trade. Niekdajší príslušník SIS František Bohm a momentálne asi najznámejší udavač Ľudovít Makó.


Televízia JOJ ešte v pondelok informovala o zadržiavaní v prípade obchodníkov s pohonnými hmotami a olejmi. Dnes sa pred prokurátorom, ale aj advokátmi obvinených podnikateľov objavili Böhm a Makó, ktorí mali objasniť, ako podľa nich fungovala korupčná schéma, vďaka ktorej mali byť krytí.

"Za účelom plynulého a bezproblémového priebehu obchodovania s minerálnymi olejmi bez zásahu bezpečnostných zložiek štátu spoločnosti JOPI TRADE ako aj ďalších spoločností obchodujúcich hlavne s minerálmymi olejmi prostredníctvom Františka Böhma, Ľudovíta Makóa, ako aj ďalších nestotožnených osôb pravidelne poskytovali úplatky viacerým funkcionárom KÚFS a PZ SR," uvádza sa v obvinení. 


Podľa zistení TV JOJ Böhm a Makó hovoria o tom, že boli prostredníci, cez ktorých obvinení podnikatelia z JOPI trade uplácali desiatkami tisíc eur. Končiť mali až na najvyšších miestach u obvineného Bernarda Slobodníka. Otázkou však je, či to tak aj naozaj bolo, alebo si peniaze kajúcnici Böhm a Makó nechávali len pre seba.  "Nemôžem sa vyjadrovať, bohužiaľ," odpovedal na otázky exsiskár. 


František Böhm, ktorý si svojimi výpoveďami pred niekoľkými dňami vykúpil väzobnú slobodu dnes takto reagoval na otázku. Len krátko pred tým ako v sprievode mladej ženy luxusným autom odišiel. Krátko po ňom policajti vyviedli aj ďalšieho bývalého vysokopostaveného colníka. Daniela Čecha. Ten však s putami na rukách smeroval späť do väzby. Nuž a napokon Ľudovít Makó. Maskovaný šiltovkou a rúškom. Odišiel v policajnej dodávke. Bez jedného slova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy