Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NAKA zadržala dvoch obchodníkov s pohonnými hmotami. Vypovedá na nich Makó aj Böhm
Zdielať na

NAKA zadržala dvoch obchodníkov s pohonnými hmotami. Vypovedá na nich Makó aj Böhm

BRATISLAVA / NAKA obvinila osem ľudí zo založenia zločineckej skupiny. Ide o podnikateľov okolo už medializovanej spoločnosti JOPI Trade, ktorá obchoduje s palivami, minerálnymi olejmi a uplatňuje si nadmerné odpočty DPH. Ide o podnikateľov, ktorí údajne niekoľko rokov platili obrovské peniaze najvyšším funkcionárom polície, aj z finančnej správy, aby kryli ich pochybné podnikanie. Vyšetrovanie sa naplno rozbehlo až po tom, čo s vyšetrovateľmi začal spolupracovať šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a ďalšie veľké ryby.

Podnikateľské aktivity konateľov spoločnosti JOPI Trade a JOPI OIL - Štefana Nadya a Jozefa Kertésza boli pre daniarov aj finančnú políciu dlhodobo stredom pozornosti. Na obchodoch s pohonnými hmotami a minerálnymi olejmi a vrátkach DPH zarábali obrovské peniaze.

Doteraz ale boli nedotknuteľní, lebo patrili do ilegálneho systému policajného výpaľnícta, v ktorom každý mesiac platili tisíce eur za to, že ich sami policajti aj daniari strážili pred reálnym stíhaním. Všetko sa skončilo, keď NAKA začala zatýkať policajných funkcionárov a vplyvných podnikateľov. Po zatknutí šéfa kriminalistov finančnej správy Ľudovíta Makoá, ktorému podnikatelia mali platiť státisíce, všetko zrejme skončilo.

Už ráno sami prišli na NAKA, kde okamžite išli na výsluch. Podľa TV JOJ ešte predtým NAKA zadržala aj konateľku ďalšej firmy, ktorá s nimi deklarovala podnikanie cez faktúry, ktorými štát krátili na daniach. V prípade ide o desiatky miliónov eur.

Kľúčovými svedkami proti tejto zločineckej skupine je Ľudovít Makó, stíhaný bývalý šéf kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý vypovedá, ako cez ním vymyslený systém prešlo k vedeniu finančnej polície len od troch obvinených 150 tisíc eur za krytie ich podvodov. Okrem Makóa ale vyšetrovatelia majú aj ďalšieho významného svedka, exsiskára Františka Böhma. Toho už v závere minulého týždňa pre spoluprácu dozorový prokurátor pustil na slobodu.

Podľa informácií TV JOJ vyšetrovateľom opísal práve Böhm, ako odovzdával státisícové úplatky smerom k top funkcionárom policajného zboru cez Makóa. Böhm tvrdí, že platil za svoje obchody, keďže tiež obchodoval s palivami a olejmi. "Pre mňa bola záujmová sféra pohonné hmoty. No a z toho sme ho vyplácali. Ja do tých dvoch miliónov eur. A extra nemal rád Makó osobu Kertész z JOPI TRADE. Od neho, prostredníctvom mňa, mu bol vyplatený ďalší možno milión. Ďalšie peniaze Makóovi išli z vyclievania čínskych podnikateľov. Za celé obdobie asi 400 tisíc eur," vypovedal o uplácaní Böhm.

Polícia v uplácaní vysokých funkcionárov z radov bezpečnostných zložiek štátu pokračuje. Zrejme pre obvinených obchodníkov s palivami budú vyšetrovatelia z NAKA žiadať väzobné stíhanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy