Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Zostala len spúšť: Ihrisko na východe Slovenska totálne zdevastovali vandali
Zdielať na

FOTO: Zostala len spúšť: Ihrisko na východe Slovenska totálne zdevastovali vandali

TORYSA / V obci Torysa na východnom Slovensku vybudovali pred piatimi rokmi dve takmer rovnaké detské ihriská. Každé z nich stálo viac ako 20-tisíc eur. Kým jedno z ihrísk vyzerá akoby ho len nedávno postavili, to druhé je úplne zničené. Drevenú konštrukciu zo šmýkačky miestni rozobrali na kúrenie a čerstvo vysadené ihličnany im zase poslúžili ako vianočné stromčeky.

"Lavička je zlomená vytrhnutá, kôš je rozbitý, tu bola preliezka. Všetko zdevastovali, vyrezali, poškodili," povedal starosta Torysy Jozef Stedina. Detské ihrisko je dnes už celé zničené. Nepoškodená ostala z neho už iba betónová lavička. "Začali tak, že stromčeky nám zlomili," vyjadrila sa terénna sociálna pracovníčka Mária Pavlíková.

Do detského ihriska sa pustili vandali hneď po jeho vybudovaní. Na jeseň ho kompletne dokončili a už začiatkom prvej zimy z neho zmizli všetky ihličnaté stromy. "V zimnom období pred Vianocami ich odrezali, predpokladám, že na vianočné stromčeky," skonštatoval Stedina.


Na spustošenom ihrisku sú funkčné dnes už iba dve hojdačky, aj tie sú však poškodené. Kolotoč síce ešte stojí na mieste, no je už iba položený na zemi. Vyčíňanie vandalov nezvládla dokonca ani lavička. Hoci mala betónovú spodnú časť a bola ukotvená v zemi. Naposledy sa pustili aj do drevenej konštrukcie zo šmýkačky. "Vykopli to, odlomili a povedali, že berú to na kúrenie, lebo prišla zima," povedal Stedina.


Stav ďalšieho ihriska v tej istej obci je zasa úplne iný. Aj keď je tomu ťažko uveriť, obe boli postavené v rovnakom čase. Každé z nich stálo viac ako 20-tisíc eur. Niektorých mladých vandalov dokonca usvedčili obecné kamery. Aj tie sa im už podarilo zničiť. Tá, ktorá je pri ihrisku teraz, je už tretia.


"V prevažnej väčšine bolo poškodzovanie maloletými deťmi, kde pri riešení sme finančné prostriedky nikdy nemohli vymôcť," prezradil Stedina. "Vždy len hovoria, že spravili to deti a keď im hovoríme, vy ste zodpovední za tie deti, akoby to nebrali vážne," skonštatovala Pavlíková. "Obec má právo na náhradu škody, musí však preukázať, kto je konkrétny páchateľ. Ak ich vie stotožniť, môže podať žalobu o náhradu škody," uviedol advokát Pavel Hagyari.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy