Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Milan Lučanský: 510 000€?! To je toľko peňazí, že by som s nimi musel kúriť!
Zdielať na

Milan Lučanský: 510 000€?! To je toľko peňazí, že by som s nimi musel kúriť!

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Obvinený exprezident polície Milan Lučanský mal brať úplatky. Za policajné krytie exsiskára Františka Böhma, ktorý mal údajne robiť podvody na vratkách DPH. Böhm je stíhaný tiež v inom konaní.

Podla informácii TV JOJ a z výsluchu Milana Lučanského vyplýva, že Lučanský odmieta, že by sa nechal uplácať “Böhmovcami” a pred vyšetrovateľmi sa snaží sám prísť na motív, pre ktorý by sa zapredal podsvetiu. Spolu s Lučanským NAKA zadržala a obvinila 8 osôb. Dlhoročný policajt a zástupca šéfa tajného policajného oddelenia s názvom Útvar zvláštnych policajných činností Norbert Pakši je podľa vyšetrovateľov jedným z najskorumpovanejších z obvinených policajtov. A práve cez Pakšiho mal dostávať Milan Lučanský každý mesiac 30 000 eur ako výpalné od Františka Böhma. Exsiskár podnikal s pohonnými hmotami a podľa polície "točil" DPH. Aby ho policajti nechali tak, údajne platil.

"Tam je napísané 510 tisíc! Preboha, to je toľko peňazí, že by som s nimi musel kúriť," reagoval Lučanský. Lučanský popiera, že by sa nechal uplácať Františkom Böhmom. Aj po obvinení v prípade Judáš tvrdí, že všetky peniaze a majetky, ktoré má, sú zdokladované. A pred vyšetrovateľom opisuje ako naopak jeho meno zneužívajú “kriví” policajti. “Vyberajú na mňa peniaze a ja len chodím a vysvetľujem polícii,” povedal Lučanský. Podla Lučanského úplatky na neho hodila práve kamarátska dvojica Böhm a Pakši. Tí sa poznajú z čias, keď robili spolu na polícii a ich vzťah pokračoval aj keď Böhm odišiel do SIS. Pakši sa mal podla Lučanského stať Böhmovým prostredníkom medzi nimi a dohadovať stretnutia, keď sa Böhm snažil dostať k prezidentovi. Dnes, keď číta Lučanský obvinenia nazýva Pakšiho “kvázi kamarát” a podľa obvinenia aj ako obyčajného zlodeja. Vychádza mu to z toho, keď premýšľa nad obvineniami, že cez Pakšiho bral státisíce od Böhma. Vyšetrovateľovi to vysvetľuje takto:“Vychádza mi to tak, že na mňa vyberal od Böhma peniaze, ktoré si nechával. Preto na Böhma nikdy nedal číslo a vždy bol ako sprostredkovateľ stretnutí. Asi sa bál, že by sa ma sám Böhm možno spýtal, že či som spokojný s financiami, ktoré mi mal poslať.”

Lučanský si myslí, že Böhm aj Pakši si vymysleli plán ako na neho hodiť branie úplatkov a mali to dohodnúť na spoločných stretnutiach v Chorvátsku. Tam má Böhm vlastniť apartmány a Pakši za ním pravidelne chodil. Lučanský sa vyjadril, že Pakši si tam túžil na starobu zadovážiť hotelík.

Lučanský: “Ja ani nepoznám ľudí, ktorí s Böhmom spolupracovali, a na ktorých by som mal dávať pozor. Boli napojení aj na dákych policajtov z Nitry. V uznesení som si všimol, že tam je napísané Deset alebo Desat. A myslím, že Pakši od Böhma dostal, či kúpil apartmán v Chorvátsku. Ja som tam nechodil ani nikdy nebol. Rozmýšľam, prečo ma vtiahli do tej ich špinavej hry”.

Lučanský pred vyšetrovateľom aj opísal prípady, v ktorých si myslí, že na neho iní vyberali od podnikateľov peniaze s legendou, že sú pre šéfa polície. Tvrdí, že nedávno musel polícii vysvetľovať, že nie je pravda, že od Kočnera zobral 10 miliónov eur.  “K tomu som bol vypovedať teraz. Ďalej som vypovedal k policajtovi, ktorý tvrdil, že má moje krytie, keď vyberal peniaze od podnikateľov na východe kvôli DPH. Ten bol zadržaný v deň, kedy zadržali aj Kováčika”.

A opisuje ďalšie prípady, v ktorých policajti mali vypaľovať podnikateľov pod jeho menom. Spomína prípad vypaľovania podnikateľa na sumu 400 000 eur a na tento prípad vraj tlačil sám Lučanský na vtedajšieho šéfa Finančnej jednotky Bernarda Slobodníka, aby tých ľudí zrealizovali. V tejto súvislosti spomína Lučanský dnes tiež obvineného a väzobne stíhaného advokáta Poláka. Práve ten mal podľa polície vypaľovať podnikateľov na východe s tým, že keď zaplatia, tak im policajti z finančnej jednotky dajú pokoj. Na jeho meno vyberali úplatky údajne aj od kšeftárov s anabolikami. "V Martine som dal podnet na skupinu, ktorá vyberala peniaze na moje meno. Bol tam aj medzinárodný prvok a išlo o anaboliká”.

​Lučanský vo svojej obhajobe pred políciou nazýva policajta Pakšiho, exsiskára Böhma a ďalších kajúcnikov “zmrdmi”, ktorí na neho teraz hádžu špinu. Prokurátor to však vníma tak, že práve úplatkami si mal zabezpečovať aj on nadštandardný príjem a životný štýl.  Preto pre Lučanskeho žiada väzbu, aby na slobode nepokračoval v trestnej činnosti. Okrem toho, keďže vlastní byt v Amerike, tak chce prokurátor Peter Kysel aj väzbu z obavy úteku. Sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská Lučanského vzala do väzby. O tom, či v nej aj zostane bude rozhodovať Najvyšší súd. Lučanský na jej rozhodnutie totiž podal sťažnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy