Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko zasiahli poriadne tuhé mrazy. Padol dokonca aj teplotný rekord
Zdielať na

Slovensko zasiahli poriadne tuhé mrazy. Padol dokonca aj teplotný rekord

BRATISLAVA / Piatkové mrazivé ráno asi pocítila väčšina obyvateľov Slovenska. Na severe padli aj mínus dvadsiatky. Lomničák zlomil rekord, namerali tam takmer 29 stupňov pod nulou. Bratislavský magistrát opatroval bezdomovcov, aby nezmrzli. Iný obyvateľ, ktorý domov má, si ale vyskúšal, aké to je spať vonku v mraze a snehu. Zima sa však nevzdáva, aj naďalej bude mrazivo.

Cez Zamagurie až po Tatry ukazovali teplomery veľmi nízke čísla. Napríklad v Poprade takmer mínus 20 stupňov a na Lomnickom štíte padol dokonca rekord. "Mínus 28,5 stupňa, čo je nebezpečne blízko k mesačnému rekordu minimálnej teploty za február," vyjadrila sa meteorologička Miriam Jarošová. Pocitovo tam ale bola poriadna arktická teplota. Pomohol k tomu mrazivý silný vietor. "Tých mínus 28,5 v kombinácii so silným prúdením vygenerovalo pocitovú teplotu až  mínus 50," povedala Jarošová.

V podtatranskej dedine Štrba bolo okolo poludnia mínus 13 stupňov, miestna poštárka je síce podtatranka, ale takto zhodnotila svoju službu za posledné dva dni. "Včera a dnes - to je ako za trest," skonštatovala poštárka v Štrbe. "Dnes to bolo pod mínus 20 - napr. v podtatranskej oblasti alebo aj na juhu východného Slovenska, aj doliny a kotliny na strednom Slovensku," ozrejmila Jarošová.


Aj na Orave či Liptove udreli silné pätnásť stupňové mrazy a samozrejme nechýbal ani sneh. V najchladnejšej obci Slovenska - v Oravskej Lesnej zažili studenú noc. Teplota tam klesla na mínus pätnásť stupňov pri zemi. Chladno bolo aj v Liptovskom Mikuláši. Iba mínus 14 stupňov Celzia. Studené ráno mali aj v Dolnom Kubíne a ísť v takomto mraze do roboty bolo poriadne náročné. Dokonca až mínus dvadsať stupňov pri zemi mali v Zázrivej. V teréne bola aj ťažká technika, ktorá sprístupňovala cesty. "Podľa predpovede počasia očakávame na dnešnú noc ešte ochladenie. Celú noc by malo snežiť. Podľa mňa horšia bude sobota s celoplošným testovaním, kedy hlásia mínus 12 celodenne," vyjadril sa starosta Zázrivej Matúš Mních.


V porovnaní s Popradom alebo Tatrami, sú teploty v Bratislave mínus 10 alebo v Modre mínus 12, neporovnateľné. No pre túto oblasť predsa len nezvyčajné. "Možno sa zdalo obyvateľom na juhozápade Slovenska, že ráno bolo chladné, áno, ale mínus 9, mínus 10, mínus 12 je teplota, ktorá tu v uplynulých dňoch nebola, ale je to bežná teplota, ktorá sa tu vyskytuje," ozrejmila Jarošová. Napriek tomu, napríklad pre ľudí bez domova, ktorých je v Bratislave naozaj veľa, takéto mrazy už ohrozujú životy. Magistrát mesta však na to myslel. "Mestská polícia vozí v aute spacáky, karimatky alebo teplé zimné oblečenie, rukavice, šály," povedala hovorkyňa bratislavského magistrátu Katarína Rajčanová. A tieto veci potom môžu rozdať ľuďom bez domova pokiaľ sa ocitnú v ohrození, v krajných prípadoch zavolajú špeciálnu službu, ktorá ich odvezie do nocľahárne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy