Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vstup Slovenska do Schengenu vlnu migrácie Rómov nespustil
Zdielať na

Vstup Slovenska do Schengenu vlnu migrácie Rómov nespustil

Rómovia nezačali odchádzať ani do Kanady, ktorá prednedávnom Slovensku zrušila vízovú povinnosť. Oznámili to viacerí starostovia obcí z východného Slovenska.

Vstup Slovenska do schengenského priestoru bez hraničných kontrol nespustil vlnu migrácie Rómov do krajín Európskej únie. Rómovia nezačali odchádzať ani do Kanady, ktorá prednedávnom Slovensku zrušila vízovú povinnosť. Oznámili to viacerí starostovia obcí z východného Slovenska. V minulosti sa migrácie Rómov z východnej Európy obávali aj viaceré krajiny EÚ.

"Mnoho Rómov odišlo pred niekoľkými rokmi, teraz ale žiadny pohyb nevidieť," povedal starosta obce Pavlovce nad Uhom Jozef Kočan. V obci má trvalý pobyt približne 2500 Rómov, podľa Kočana takmer tisícka pracuje v zahraničí. Slovensko vstúpilo do schengenského priestoru koncom minulého roka.

Rómovia z Pavloviec nad Uhom odišli podľa Kočana v minulosti najmä do Anglicka. Zo Slovenska odchádzali po vstupe krajiny do Európskej únie v roku 2004.

"Žiadny odliv Rómov som si nevšimol, vstup do Schengenu pre nich neznamenal nič," doplnil starosta obce Sady nad Torysou Jozef Adamkovič. Časť Rómov z obce odišla pred niekoľkými rokmi najmä do Nemecka, Belgicka a Holandska, z obce vtedy vycestovalo asi desať percent Rómov, dodal.

"Ani Kanada, ani krajiny Európskej únie. Tí čo chceli odísť, už odišli," povedal starosta košickej mestskej časti Luník IX Ladislav Šaňa. Na najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku žije oficiálne 5700 obyvateľov, podľa Šaňu tam však zimu strávi približne 7000 ľudí.

Rómovia z Luníka IX podľa Šaňu odišli za prácou do Nemecka, Anglicka či Belgicka. Viacerí vycestovali s rodinami, časť sa po niekoľkých mesiacoch pobytu v zahraničí na Slovensko pravidelne vracia.

V minulých rokoch viaceré krajiny EÚ zaznamenali vlny Rómov zo Slovenska, ktorí v zahraničí žiadali o azyl. Rómovia napríklad cestovali do Anglicka, Fínska, Belgicka či Česka.

Na Slovensku podľa odhadov žije niekoľko stotisíc Rómov. Ich životné podmienky sú často zlé, v osadách na východnom Slovensku žijú v niektorých prípadoch v provizórnych chatrčiach, bez napojenia na vodovod. Väčšina Rómov je navyše dlhodobo bez zamestnania.

V Európe žije podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu približne 6,2 milióna Rómov, z toho 4,6 milióna v strednej a východnej časti kontinentu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy