Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament sprísnil podmienky pre migrantov
Zdielať na

Parlament sprísnil podmienky pre migrantov

Zdroj: viajar24h.com

Parlament dnes sprísnil podmienky pre migrantov, čo by malo zabrániť zneužívaniu slovenského azylového systému.

Parlament dnes sprísnil podmienky pre migrantov, čo by malo zabrániť zneužívaniu slovenského azylového systému. Od budúceho roka sa tiež rozšíri okruh dôvodov, pre ktoré budú môcť úrady zamietnuť žiadosť cudzincov o udelenie azylu. Vyplýva to z novely zákona o azyle.

Nová úprava má zabrániť, aby cudzinci, ktorí sú v zahraničí podozriví alebo odsúdení za zločiny, mohli odďaľovať svoje vydanie opakovaným podávaním žiadosti o azyl.

V súčasnosti si totiž takto môžu podľa ministerstva vnútra predlžovať svoj pobyt na Slovensku a vyhýbať sa trestnému stíhaniu v inej krajine. Po novom už úradom opakovaná žiadosť o azyl brániť v pokračovaní vo vydávacej procedúre nebude.

Azyl by už po novom nemali dostať napríklad ľudia, ktorým na Slovensku skončilo pracovné povolenie, a namiesto toho, aby si vybavovali nové, žiadajú o azyl. Dôvodom na odmietnutie žiadosti bude napríklad aj to, ak cudzinec odmietne poskytnúť odtlačky prstov, či predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny alebo spoločnosť.

Na Slovensko prúdia utečenci najmä z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, ale aj z Blízkeho východu a Ázie, väčšina z nich však cez Slovensko len prechádza a mieri ďalej do západnej Európy.

Bratislavská kancelária Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v minulosti vytýkala Slovensku príliš prísnu azylovú politiku. Podľa UNHCR patrí Slovensko medzi krajiny s najmenším počtom udelených azylov v Európe. Vlani udelila krajina azyl len ôsmim ľudom z celkovo 2871 žiadateľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy