Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci budú v Bruseli bojovať o špekáčik
Zdielať na

Slováci budú v Bruseli bojovať o špekáčik

Slováci si chcú v Bruseli zaregistrovať špekáčik ako tradičný výrobok svojej krajiny. Česi v tom však vidia isté ohrozenie práv svojich výrobcov. O boji o špekáčik vám prinesieme exkluzívne VIDEO.

Slováci si chcú v Bruseli zaregistrovať špekáčik ako tradičný výrobok svojej krajiny. Česi v tom však vidia isté ohrozenie práv svojich výrobcov. Najmä preto, že špekáčik sú v Čechách obľúbenejšie ako u nás.

Čo by to v praxi znamenalo? Ak by sa Slovákom podarilo špekáčik zaregistrovať ako tradičný produkt, podobne ako v prípade bryndze, museli by aj českí výrobcovia vyrábať špekáčik podľa našej tradičnej receptúry, prípadne ju predávať pod iným názvom.

Pre spotrebiteľa táto registrácia bude znamenať „že ten istý výrobok od rôzneho výrobcu bude rovnakej kvality a bude rovnako chutiť", hovorí výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Tomášová.

Podľa slovenského výrobcu mäsa Ladislava Orbána „receptúru špekáčikov nemusíme meniť, pretože u nás je kvalita veľmi vysoká"

joj.sk

Česi teraz chcú požiadať Slovákov, aby svoju žiadosť stiahli. Dohoda sa už v minulosti podarila v prípade šunkovej salámy. Slováci vraj už vyzvali svojich českých kolegov, aby sa pridali, a špekáčik dali patentovať spoločne.

Pokiaľ Slovensko svoju žiadosť podá a Európska komisia zverejní návrh Slovenska oficiálne, môže Česká republika proti tomu použiť právo veta.

 

Zdielať na

Najčítanejšie správy