Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty
Zdielať na

Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

ŠTRASBURG / Porušovanie sankcií - vrátane tých, ktoré sú namierené proti Rusku, bude trestné. V Európskej únii si však mnohé krajiny definujú ich porušovanie po svojom, a tak sa ľahko dajú obchádzať. Ukončiť to má jednotná definícia, s ktorou prišiel Európsky parlament. Zavádzajú sa tiež jednotné prísne tresty naprieč členskými krajinami.

​Po novom bude napríklad trestným činom, ak nejaká firma bude poskytovať právne služby o tom, ako obchádzať sankcie. "Je veľmi zlé, keď v jednej krajine obchádzanie sankcií sa definuje inak ako v inej krajine, pretože to vytvára nespravodlivosť, vytvára to diery," zhodnotil podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík (PS, RE).

​Zatiaľ čo sa sankcie prijímajú na úrovni Európskej únie, ich presadzovanie závisí od členských štátov, medzi ktorými sa definície ich porušenia líšia. Aj pravidlá pri habaní majetku sa majú zjednotiť. To sa už teraz napríklad využíva pri zmrazenom majetku ruských oligarchov. 

"Ja si nemyslím, že je to správny postup, pretože existuje niečo ako právo na súkromné vlastníctvo, ktorého sa môžeme dotknúť len v nejakých špeciálnych prípadoch," uviedla europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD). "Ukončí napríklad tú prax, kedy postihovaná osoba alebo nejaký subjekt vlastne prevedie svoj majetok na niekoho iného, dokonca aj v zahraničí," priblížil europoslanec Michal Wiezik (PS, RE).

Nová legislatíva má tiež zabezpečiť, že trest za porušenie a obchádzanie sankcií je odrádzajúci. Zavádza sa maximálny trest odňatia slobody na 5 rokov vo všetkých členských štátoch. Sudca bude môcť uložiť trest prepadnutia majetku v prospech štátu. "Aby sme mali spôsob, ako sa k tomu majetku vieme dostať, napriek tomu, že daná osoba povedzme ten majetok schová za iné osoby," vysvetlil europoslanec Vladimír Bilčík (EPP).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy