Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Európska komisia vyšla farmárom v ústrety. Navrhla odvážnu výzvu do 2040
Zdielať na

Európska komisia vyšla farmárom v ústrety. Navrhla odvážnu výzvu do 2040

Zdroj: TASR

ŠTRASBURG/ BRUSEL / Európska únia by si mala stanoviť za cieľ zníženie emisií skleníkových plynov o 90 percent do roku 2040 v porovnaní s rokom 1990. Vyplýva to z odporúčaní, ktoré v utorok 6. februára zverejnila Európska komisia.

Exekutíva vyšla v ústrety protestujúcim poľnohospodárom a upustila od znižovania emisií pri výkone ich práce. "Komisia odporúča 90-percentné zníženie čistých emisií skleníkových plynov do roku 2040 v porovnaní s úrovňou v roku 1990 a začatie diskusie so všetkými zúčastnenými stranami," uviedla Európska komisia v tlačovej správe.

Legislatívny návrh týkajúci sa týchto plánov by však mala vypracovať až budúca Európska komisia, ktorá vznikne po európskych voľbách tento rok v júni. Návrh potom musí získať súhlas členských štátov aj Európskeho parlamentu. Predchádzajúce klimatické ciele EÚ vyžadovali aj jednomyseľné schválenie šéfmi štátov únie a vlád na Európskej rade.

Návrh má pomôcť dlhodobejšiemu cieľu

Stanovenie čiastkového cieľa má zabezpečiť dosiahnutie hlavného deklarovaného cieľa dvadsaťsedmičky, a to takzvanej uhlíkovej neutrality do roku 2050. V súčasnosti má EÚ tiež cieľ znížiť množstvo emisií o 55 percent do roku 2030 oproti roku 1990. "Stanovenie klimatického cieľa do roku 2040 pomôže európskemu priemyslu, investorom, občanom a vládam prijímať v tomto desaťročí rozhodnutia, ktoré udržia EÚ na ceste k splneniu cieľa, ktorým je klimatická neutralita v roku 2050," napísala Európska komisia.

Ako dodala, stanovenie tohto cieľa tiež "vyšle dôležité signály, ako efektívne investovať a plánovať v dlhodobejšom horizonte". S plánovaním do budúcnosti je možné vytvoriť "prosperujúcu, konkurencieschopnú a spravodlivú spoločnosť, dekarbonizovať priemysel a energetické systémy a zabezpečiť, že bude Európa hlavným cieľom investícií so stabilnými pracovnými miestami pripravenými na budúcnosť", hovorí vyhlásenie exekutívy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy