Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Turisti budú môcť po brexite šoférovať v Británií aj s vodičákom vydaným v EÚ. Musia ale spĺňať toto
Zdielať na

Turisti budú môcť po brexite šoférovať v Británií aj s vodičákom vydaným v EÚ. Musia ale spĺňať toto

Archívna reportáž

LONDÝN / Turisti vo Veľkej Británii budú môcť aj po brexite šoférovať s vodičským oprávnením vydanom na Slovensku alebo v inom členskom štáte EÚ. Spozornieť by ale mali vodiči nákladiakov a autobusov. Tí, ktorí majú v Spojenom kráľovstve trvalý pobyt, si budú musieť od Británie vybaviť príslušné povolenie. Brexit sa dotkne aj tých Slovákov, ktorí majú trvalý pobyt na ostrovoch. Akoby to teda malo celé fungovať po odchode Británie z EÚ?

Slováci, ktorí majú vodičák vydaný na Slovensku, ale trvalý pobyt majú na ostrovoch, musia po troch rokov od získania trvalého pobytu požiadať o britské vodičské oprávnenie. Takisto po dovŕšení veku 70 rokov musia ísť na povinné preskúšanie britských úradov o spôsobilosti viesť auto. Ako ďalej informuje brožúra o dopadoch tvrdého brexitu, ktorú pripravilo ministerstvo zahraničných vecí, pokiaľ ide o poistenie, Británia očakáva, že vodiči prichádzajúci z EÚ do Spojeného kráľovstva budú mať platnú poistnú zelenú kartu a platné potvrdenie o zákonnom poistení motorového vozidla.

Po nástupe Borisa Johnsona na post premiéra Spojeného kráľovstva vzrástlo riziko, že Británia odíde bez dohody. Johnson na rozdiel od svojej predchodkyne Theresy May bol zástancom odchodu Británie. Práve pre nezhody na britskej politickej scéne o tom, aký odchod vlastne chcú, sa dátum vystúpenia z Únie niekoľkokrát posúval. Pôvodne mali odísť 29. marca, potom 12. apríla, momentálne platí dátum odchodu 31. október. Johnson Úniu žiada, aby sa vyrokovaná dohoda menila. Británia však odíde koncom októbra, či už s dohodou alebo bez, avizuje britský premiér.

Aký dopad bude mať brexit na Slovensko? 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy