Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pred budovou parlamentu už veje štátna vlajka. Vztýčili ju na Dankovom stožiari
Zdielať na

Pred budovou parlamentu už veje štátna vlajka. Vztýčili ju na Dankovom stožiari

BRATISLAVA / Otvorené poslanecké kluby, rokovacia miestnosť, ale aj prehliadka priestorov, ktoré sú počas roka pre verejnosť zatvorené. To boli lákadlá Dňa otvorených dverí v Národnej rade SR a na Bratislavskom hrade, ktorý sa vždy koná symbolicky 1. septembra na Deň Ústavy Slovenskej republiky.

 „Slovensko je mladá krajina, ale dosiahli sme veľa úspechov. Sme členom Európskej únie, máme jednotnú menu, môžeme voľne cestovať, sme členmi Schengenu. Sú tu však aj ľudia, ktorí hovoria, že zaostávame za svetom. Pestujú v sebe nenávisť. Slovensko je náš domov, ktorý sme povinní budovať a chrániť. Vyzývam občanov Slovenskej republiky, aby sa na tom podieľali,“ povedal v príhovore predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Podľa šéfa Národnej rady má naša vlajka najkrajšie farby. „Farby biela, modrá a červená symbolizujú rovnosť, bratstvo, slobodu,“ uviedol. „Nech Boh chráni toho, kto na tento stožiar zavesí inú ako slovenskú vlajku,“ zakončil svoj príhovor. Na slávnostnom ceremoniáli vztýčenia vlajky sa zúčastnili viacerí členovia vlády i bývalí prezidenti Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster. Vlajku a stožiar vysvätil arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Andrej Danko na výstavbu stožiara prispel 9 000 eur. Ešte pred výstavbou 30-metrového stožiara kontaktovali všetky zodpovedné úrady vrátane pamiatkarov. Tento proces trval rok. Na výstavbu stožiara so štátnou vlajkou pred budovou parlamentu prispel okrem Danka a SNS aj poslanecký klub vládnej strany Smer-SD, ktorý na tento účel vyčlenil 5 000. Náklady na výstavbu vlajkového 30-metrového stožiara pred budovou parlamentu predstavujú 58-tisíc eur. Viac ako 100 ľudí spolu vyzbieralo približne 60-tisíc eur.

K sviatku Dňa Ústavy SR sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini: 

Deň otvorených dverí 

Bránami parlamentu počas otvorených dverí prešlo asi 10-tisíc návštevníkov. Kancelária NR SR pripravila bohatý program. Pre deti  pripravili poznávaciu cestu parlamentom a parlamentarizmom. „Deti sa môžu zúčastniť na prehliadke parlamentu s mapkou v ruke, s ktorou budú musieť absolvovať niekoľko stanovíšť. Na každom ich čakajú úlohy súvisiace s budovou parlamentu, ale aj parlamentarizmom. Po absolvovaní trasy a zodpovedaní otázok dostanú okrem rôznych suvenírov aj preukaz mladého poslanca, ktorý je kópiou reálnej poslaneckej karty," priblížil pre agentúru SITA riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR Tomáš Kostelník.

​Kancelária NR SR si pre návštevníkov pripravila aj tabule s kuriozitami. „Sú to také miesta, o ktorých človek zrejme netušil, že sa v parlamente nachádzajú, alebo sa na ne viaže zaujímavý príbeh. Napríklad vysvetlenie telefónnych búdok, ktoré sú v parlamente, alebo poukázanie na povestný bankomat, z ktorého na Nový rok 2009 vybrali prvé eurá," uviedol Kostelník a dodal, že tradične bude otvorená aj rokovacia sála NR SR, Gremiálna miestnosť, kancelária predsedu NR SR i poslanecké kluby.

Elitní policajti návštevníkom predvedú aj protiteroristický zásah

Na Bratislavskom hrade sprístupnili napríklad Reprezentačné priestory, v ktorých sa prijímajú významné návštevy na najvyššej štátnej úrovni. Tieto priestory slúžili na reprezentačné účely aj v minulosti. Využívala ich aj Mária Terézia. „Pripravili sme aj jednu zaujímavosť. Na miesto, kde kedysi bol reálny trón Márie Terézie, odkiaľ panovala Rakúsko-Uhorsku, počas dňa otvorených dverí umiestnime repliku trónu. Ľudia sa tak budú môcť odfotiť na tróne, ktorý bude osadený medzi obrazmi našich vladárov, na mieste, kde sedela aj Mária Terézia," uviedol Kostelník.

Areál Národnej rady SR a Bratislavského hradu dnes patril aj záchranným či obranným zložkám, hasičom a aj policajtom, ktorí pripravili pre záujemcov bohatý program. Napríklad elitní policajti návštevníkom predviedli protiteroristický zásah.

Ľuďom sa prihovárali aj poslanci 

V nedeľu sa ľuďom v Národnej rade Slovenskej republiky prihovárala koalícia aj opozícia. V príhovore, ktorým sa začal Deň otvorených dverí, to povedal predseda parlamentu Andrej Danko. „Byť predsedom parlamentu je nielen cťou, ale aj zodpovednosťou. Po štyroch rokoch musím povedať, že tu pracujú úžasní ľudia, ktorí pripravujú zákony, aby vám nimi pomohli," povedal návštevníkom parlament a dodal, že pri nástupe do svojej funkcie zaviedol, aby bola počas rokovania v budove prítomná čestná stráž. „Chcem poďakovať všetkým vojakom, ktorí tu stoja. Verím, že moji nástupcovia to nezrušia," dodal.

Slovenské národné povstanie. Dôležitý moment našej histórie, za ktorým sa ukrýva mnoho osudov a príbehov. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy