Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pochádza zo Spiša a podarila sa jej veľká vec. Slovenka Iveta bude pôsobiť v ženskej verzii NHL
Zdielať na

Pochádza zo Spiša a podarila sa jej veľká vec. Slovenka Iveta bude pôsobiť v ženskej verzii NHL

ŠVEDLÁR / Asi by sme si mali zapamätať meno Iveta Klimášová. Je to skvelá hokejistka a svojimi schopnosťami i výkonmi dokázala upútať pozornosť až v zámorí. A tak bude pôsobiť v ženskej verzii NHL.

Iveta Klimášová vyrastala na ľade spišskonovoveského zimného štadiónu. Teraz už bude drieť korčule na profesionálnej svetovej úrovni. "Je to aj ťažké sa tam dostať, aj získať kontakty na tie tímy, pretože oni veľmi nechcú európske hráčky. Väčšinou sú tam samé Američanky, Kanaďanky," vysvetľuje draftovaná Slovenka v NWHL. NWHL je akási ženská odnož kanadsko-americkej NHL.

Iveta však spolu so spoluhráčkou z bratislavského ženského tímu získali kontakt, ktorý využili a dostali pozvánku na predvedenie sa. "Hneď po tom tryoute nám povedali, áno, chceme vás, berieme vás. Je to vlastne jediná profesionálna liga. Hraje tam to najlepšie z celého sveta," približuje Iveta. "Sú vlastnení NHL mužstvami, majiteľmi. Takže je to veľký úspech sa dostať do takého najlepšieho ženského hokeja na svet," poznamenal Frank Kolár, skaut NHL. 

Žena z dediny putuje za Veľkú mláku

O tomto príbehu by sa dalo povedať, že žena z dediny putuje za Veľkú mláku. Iveta pochádza z obce Švedlár. no s hokejom začala v Spišskej Novej Vsi v tíme HC OSY. "Sa prejavovala ako dosť výrazný talent. bola veľmi dobrá korčuliarka, mala veľmi dobrú techniku s hokejkou," hovorí Pavol Findura, Ivetin bývalý trenér a prezident klubu HC OSY. 

"Ten ženský hokej nie je ani z ďaleka na takej úrovni ako mužský. Takže cesta do Ameriky je pre dievča veľmi ťažká. Pre každého by to bola česť, už len na tréningu trénovať s takou hráčkou," mysli si Martina Muchová, kapitánka klubu HC OSY. 

Nebol to ani jej sen

Iveta skromne dodáva, že dostať sa do NWHL nebol ani jej sen. Skromnosť ju nepustila k predstave, že by raz dosiahla svetový hráčsky tímový strop. Kontrakt s Buffalom Beauts podpísala na jednú sezónu. Má radosť aj poriadny rešpekt. "Tam sa hrá viac do brány, viac sa korčuľuje, viac sa forčekuje, viac sa bojuje pri mantineli," zhodnotila Iveta. 

Prvý zápas ju čaká v zámorí začiatkom októbra a dúfa, že ju tréneri zaradia na pozíciu útočníčky. Zatiaľ je vedená ako obranca s vysokým počtom gólov. 

Slovenské volejbalistky si splnili sen. Na majstrovstvách Európy postúpili do osemfinále: 

Súvisiace články