Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Europoslanec Peter Pollák: Slovensko môže byť za zmenu trestného zákona sankcionované
Zdielať na

Europoslanec Peter Pollák: Slovensko môže byť za zmenu trestného zákona sankcionované

BRATISLAVA / Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok 14. decembra na samite v Bruseli dohodli na otvorení prístupového procesu pre Ukrajinu a Moldavsko. Ako prvý o tom informoval predseda Európskej rady Charles Michel. O tom, ale aj o iných novinkách v Europarlamente prišiel do štúdia Ranných novín porozprávať europoslanec Peter Pollák.

​Počuli sme o míľnikoch, ktoré sa vo štvrtok na európskej úrovni stali. Ako by ste to vy okomentovali? 

Z pohľadu Slovenska je kľúčové, aby sme za susedov mali krajiny, ktoré sú súčasťou toho istého spoločenstva ako my, takže je to dobrá správa pre Ukrajinu aj Moldavsko, no tak isto aj pre Slovensko. Prístupový proces znamená, že krajina musí splniť všetky kritéria a Ukrajina je vo vojnovom stave, takže to bude pre ňu náročné. Veríme ale, že raz budú súčasťou toho elitného spoločenstva Európskej únie. 

​Poďme na pôdu Európskeho parlamentu. Horúcou témou tam bolo možné zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry na Slovensku. Aké boli názory a ako prebiehala diskusia?

Vždy, keď sa o tom v nejakej krajine hovorí v Európskom parlamente, tak sa o tom hovorí kriticky. Bohužiaľ, kriticky sa tento týždeň hovorilo aj o Slovensku. Nová vláda si určila za prioritu, že urobí zásadne zmeny v spravodlivosti a to nejakým spôsobom znepokojilo mnohé krajine a Európsku komisiu. Vznikla obava, či narýchlo urobené zmeny v oblasti spravodlivosti nespôsobia zásadne zmeny v právnom štáte, čo by znamenalo, že by Slovensko muselo byť sankcionované. Sami sme sa do spoločenstva prihlásili za určitých podmienok, ktoré boli jasne zadefinované. Ak sa v systéme niečo mení, je to dôvod, aby sa elitné spoločenstvo vyjadrilo k situácii. 

Týkajú sa tie sankcie napríklad aj eurofondov? Je reálne možné, že by Slovensko v dôsledku zrušenia Špeciálnej prokuratúry mohlo o ne prísť? 

Je pravdou, že sa môže uchýliť aj k tejto sankcii. To nie je len o zmene špeciálnej prokuratúry, je to o zmene trestného zákona, napríklad mení systém trestov za korupciu a zároveň možno aj skracuje premlčaciu dobu. Týka sa to niektorých ľudí, ktorí sú spätí so súčasnou vládou, máme tu rôzne škandály, ktoré ešte nie sú vyšetrené a je to problém. Dôsledkom novej legislatívy môže prísť aj sankcia voči Slovensku, to je možno zadržanie alebo aj zrušenie výhod, ktoré máme z Európskej únie. 

Pozrite si druhú časť rozhovoru s europoslancom Petrom Pollákom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy