Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europarlament opäť preberal zatykač na Putina: Hovoria o ďalších zločinoch
Zdielať na

Europarlament opäť preberal zatykač na Putina: Hovoria o ďalších zločinoch

BRUSEL / Zatykač na Vladimíra Putina sa opäť preberal aj v pléne Európskeho parlamentu. Vydal ho ešte v marci medzinárodný trestný súd v Haagu. Europoslanci hovoria o ďalších zločinoch, ktoré sa naďalej páchajú na deťoch. Do Ruska ich bolo nezákonne odvedených už tisícky.

Podľa europoslancov doteraz nevieme, kde je takmer 20 tisíc ukrajinských detí, ktoré boli násilne premiestnené do Ruska. „Deti sú chránené medzinárodným právom a ich práva majú byť chránené aj na Ukrajine,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann. „To sú naozaj také zločiny, také medzinárodné zločiny, ktoré sú porovnateľné s tým, čo sa dialo v druhej svetovej vojne, to sú tie najhoršie veci, ktoré ľudstvo pozná,“ vyhlásil podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

Európska komisia zriadila špeciálny fond, z ktorého sa majú financovať snahy o návrat týchto detí. Zatiaľ do neho naliala 10 miliónov eur. „Iba 361 detí sa zatiaľ podarilo dostať späť do Ukrajiny. Vyzvali sme OSN, aby sa bezpodmienečne zaoberala deportáciami týchto detí,“ uviedla viceprezidentka Európskej komisie Věra Jourová. Zatykač na ruského prezidenta ale nepovažujú všetci europoslanci za vhodné riešenie, keďže Rusko neuznáva pôsobnosť medzinárodného trestného tribunálu.

Europoslanci ale napríklad vyzývajú Juhoafrickú republiku, aby Putina zadržala. Plánované je tam totiž stretnutie rozvíjajúcich sa ekonomík Brics, ktoré združuje Brazíliu, Čínu, Indiu, Juhoafrickú republiku a Rusko. Južná Afrika je ako signatár Rímskeho štatútu povinná Putina - ak by tam prišiel osobne - zadržať a postaviť pred súd.

„Nie sú to len vojnové zločiny v Buči, Irpini a v ďalších mestách, ale sú to aj vojnové zločiny pri ukrajinských deportáciách,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec. „Tieto deti sa musia vrátiť naspäť domov, do svojho prostredia, do svojich rodín,“ povedal europoslanec Vladimír Bilčík. „Pán Putin, prekročili ste už príliš veľa červených čiar počas tejto vojny. Okamžite prestaňte s unášaním nevinných detí,“ vyzval europoslanec Pedro Marques. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy