Jasno
12°
Bratislava
Kauza Ján Kuciak pokračuje: Vypovedať by mali Zsuzsova a Andruskó
Zdielať na

Kauza Ján Kuciak pokračuje: Vypovedať by mali Zsuzsova a Andruskó

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v pondelok, 24. apríla, proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov výsluchom Zoltána A., ktorý je v kauze vraždy novinára právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

Prokurátor sa dnes pýtal na finančnú situáciu Andruskóa a jeho blízkych v čase pred vraždou. Kým Alena Zsuzsová tvdrí, že sa topil v dlhoch, Andruskó vypovedá, že peňazí mal dosť. Táto otázka je dôležitá z pohľadu ich vtedajšej komunikácie. Súd sa snaží zistiť či peniaze, ktoré Andruskó dostával, boli platbami za objednávku vrážd. Podľa Zsuzsovej išlo o pomoc s dlhmi.

Prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o objednávke vrážd, tvrdí Zsuzsová

Obžalovaná Alena Zsuzsová tvrdí, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára Jána Kuciaka i pripravované vraždy prokurátorov. Odmietla tiež, že si mal u nej vraždy objednať Marian Kočner. "Neexistuje o tom žiadna komunikácia ani svedecká výpoveď, okrem protichodných výpovedí Zoltána Anruskóa," zdôraznila s tým, že jeho výpovede považuje za klamstvá. Nie je podľa nej ani žiadny dôkaz o tom, že by si ktorúkoľvek z vrážd u nej objednal Marian Kočner "Napriek tomu to obžaloba uvádza," podotkla. Tvrdí, že v prípravnom konaní vypovedala pod tlakom zastrašovania a urážok zo strany orgánov činných v trestnom konaní a "neskutočným lynčom médií". Podotkla, že trpí panickou poruchou.

Andruskó nadviazal na svoju výpoveď zo začiatku apríla

Zoltán Andruskó nadviazal na svoju výpoveď zo začiatku apríla. Vtedy hovoril o liste, ktorý mal ešte pred svojím zadržaním dať svojej známej. Svedok v ňom označoval Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera za objednávateľov vrážd. Uvádzal, že sa v tom čase cítil v ohrození života. V pondelok povedal, že dôvodom napísania listu boli vyhrážky zo strany Aleny Zsuzsovej. List bol predložený justičným orgánom len nedávno.

Keď začal Zoltán Andruskó v minulosti vypovedať v kauze novinárovej vraždy, najskôr bola podľa jeho slov s policajtmi reč o tom, že mu bude zastavené trestné stíhanie. Napokon sa mala jeho obhajkyňa dohodnúť s prokurátorom, že mu bude navrhovať osem rokov väzenia. "Trest mi bol zdvojnásobený," podotkol. Zopakoval, že obsahom pôvodnej objednávky vraždy Kuciaka bol taký spôsob vykonania, aby nebolo nájdené telo. "Povedala mi, že vraždu objednal Marian Kočner," uviedol svedok na margo Aleny Zsuzsovej. Vypovedal tiež, že mal od obžalovanej dostať peniaze zabalené v kuchynskej papierovej utierke.

Zsuzsová odmietla, že by Andruskó komunikoval s Kočnerom prostredníctvom jej mobilu

Obžalovaná Alena Zsuzsová odmietla, že by Zoltán Andruskó komunikoval s Marianom Kočnerom prostredníctvom jej mobilu. Tvrdí, že mu počas leta 2017 trikrát požičala peniaze, dovedna 20 000 eur. Peniaze mali byť spravidla zabalené v papierovej utierke. "To znamená, že Zoltán Andruskó dostal odo mňa peniaze v bielej papierovej kuchynskej utierke, ale nie na žiadnu objednávku vraždy," zdôraznila.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav M. a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán A. 15 rokov nepodmienečne.

​Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Tomáš Sz. bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana K. podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy