Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ak si zháňate lieky v zahraničí, pozor na správne vypísaný recept
Zdielať na

Ak si zháňate lieky v zahraničí, pozor na správne vypísaný recept

BRATISLVA / O výpadkoch rôznych druhov liekov dnes počúvame podstatne častejšie ako kedysi. Podľa skúseností kardiológa aj v minulosti lieky chýbali, no výpadky netrvali tak dlho ako dnes. Súčasná situácia núti pacientov zháňať si lieky v zahraničí. Legislatíva to dovoľuje, ale dávajte si pozor na jednu vec. Ak je recept chybne vypísaný, zdravotné poisťovne ho nemôžu preplatiť.

"Boli už aj v minulosti výpadky liekov, ale trvali kratšie a v zahraničí sa vtedy lieky nezháňali. Teraz to trvá dlho. Sľubovali, že do apríla dodajú, ale nestalo sa," uviedol kardiológ Ivan Popovec. "Ani jeden ani druhý sa v našich lekárňach nedá pozháňať. Sestra žije v Prahe a tie lieky tam bez problémov zohnala. Pôjdete do Rakúska, do Švajčiarka, v Maďarsku sa dá kúpiť," opísala situáciu dcéra kardio pacientky.

Ak sa na Slovensku liečite napríklad na vysoký krvný tlak a liek si vyberiete v zahraničí, ide o cezhraničnú zdravotnú starostlivosť, na ktorú v rámci Európskej únie máte nárok. V takom prípade ale potrebujete recept nie v elektronickej, ale v papierovej forme. A tu zdravotné poisťovne registrujú problémy. "Pribúda nám počet žiadostí o preplatenie lieku, ktorý si poistenci vyberú v zahraničí. Žiaľ, mnohé z týchto receptov sú zle vypísané, keďže lekár pacienta označí ako samoplatcu," informovala Eva Peterová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

"Je potrebné, aby pri predpisovaní lekárskeho predpisu lekár skontroloval, či náhodou automaticky sa tam tá poznámka neuviedla a ak sa uviedla, hľadať príčinu. Často sa to stáva automaticky, máme takú skúsenosť a potvrdili to aj dodávania lekárskych softvérov," uviedol Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Ak sa tak stane, liek následne nie je možné zo strany našej poisťovne preplatiť.

​Poisťovne upozorňujú, že aj recepty vybrané v zahraničí sa totiž posudzujú podľa slovenskej legislatívy. "Teda liek, ktorý je na Slovensku hradený z verejného zdravotného poistenia, refundujeme za rovnakých podmienok, ako by sme ho uhrádzali pacientovi na Slovensku," informovala Kristína Baluchová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union. "Slovenská zdravotná poisťovňa uhradí spomínanú spoluúčasť podľa slovenských cien a urobí tak na základe žiadosti o refundáciu, ktorú si podá poistenec," informoval Branislav Cehlárik, hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera.

Podľa platnej legislatívy musí byť žiadosť o preplatenie spracovaná do pol roka. Väčšinou býva táto doba kratšia a dĺžka čakania závisí od počtu žiadostí a kompletnosti dokladov. "Možno to považovať za takú neistú formálnu stránku receptu, kde pokiaľ pacient spĺňa podmienky a je to uvedené len omylom, tak zdravotná poisťovňa by mohla ten liek uhradiť, respektíve dokomunikovať to s lekárom bez zaťažovania pacienta," doplnil Sukeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy